NRGreport
Menü

Az olaj után itt a gázárháború?

Szakértők szerint gázárháború jöhet: annyi földgáz áramlott Európába az év első negyedében, hogy a gáz ára lejtőre került. A helyzet kísértetiesen hasonlít az olajéhoz.​

A nagy európai közműcégek fölözhetik le a hasznát annak, hogy a földrész két legnagyobb gázellátója, Oroszország és Norvégia rekordmennyiségű árut küldött a piacukra – idézte a Société Générale SA elemzését a Bloomberg.

Ráadásul az LNG szállítása már az USA-ból is megindult, a Katarból érkező import pedig nő. Mára olyan helyzet alakult ki, mint tavaly az olajpiacon, amikor a legnagyobb exportőr, Szaúd-Arábia tett rá egy hatalmas lapáttal addigi kivitelére azért, hogy megtartsa pozícióit az amerikai palaolajjal szemben. Akkor az olaj ára zuhant be, most a gázé kerülhet további lejtőre, áll az elemzésben.

A múlt évben már 38 százalékkal lett olcsóbb a gáz az egyik legnagyobb európai piacon, az Egyesült Királyságban. A trend nem egyszerűen folytatódhat, hanem már gázárháború veszélye is fenyeget, és az érintett társaságok már készülnek is rá – állítja Valerij Nyeszterov, a moszkvai Szberbank CIB elemzője. A piaci szereplőknek nagyon sok energiát kell majd részesedésük megőrzésébe fektetniük, akár még a túlkínálat – olajpiacon már bevetett – eszköze árán is.

A Gazprom sikeres e téren. „Az orosz gáz versenyképes, a részesedése pedig nő Európában, amelynek saját gázfelhozatala esik” –  mondta Kuprijanov, a társaság szóvivője a Bloombergnek. A norvég állami Statoil szóvivőjétől, Elin Isaksentől érkezett reagálás szerint a Statoil ott ad el gázt, ahol a legjobb árat kapja érte, a piaci hányad növelése nem elsődleges célja. A 2014-es olajbőség után választott szaúdi taktika oda vezetett, hogy sok olajtermelő visszafogta kitermelését, köztük amerikaiak is. A nagy exportőrök április 17-i tárgyalása a kitermelés esetleges befagyasztásáról nem hozott eredményt. Az OPEC a júniusi rendes tanácskozásán tűzi újra napirendre a témát, az olajkartellen kívüli termelők pedig hírek szerint májusban Oroszországban egyeztet erről (ezt orosz forrásból még nem erősítették meg).

Az európai gázigény 2008 óta gyenge, a telek enyhék, így most nyáron sem várható, hogy a kereskedők és a jelentős felhasználók nagy lendülettel tárolnának be a következő fűtési idényre. A földrész földgázpiacát Oroszország és Norvégia már azóta uralja, amióta több évtizede lefektették az első gázvezetékeket. A két országból együtt 18 százalékkal több gáz érkezett Európába az év első három hónapjában, mint egy évvel korábban, és együtt a földrész gázigényének több mint a felét elégítik ki.

A Gazpromnak, a világ legnagyobb gáztermelőjének kiemelt célja, hogy a gyengülő rubel miatt elsősorban dollárban maximalizálja bevételeit. Tavaly 39 milliárd dollár értékben adott el gázt Európában. Norvégia októbertől évente 10 százalékkal több gázt hozhat fel a Troll mezőn, mint addig, és növelné a termelést két másik nagy mezőn, a Kaarstoe-n és a Kviteb­joernön is. Míg Oroszország az idén rekord európai gázeladásra készül, Norvégia a múlt évi rekord szintjét ismételné meg.

„Megpróbálják távol tartani a piacuktól az LNG-t. A helyzet győzteseinek az európai közműtársaságok ígérkeznek, mert a túlkínálat miatt csökkenő árak mellett a nyár végéig még lejjebb mehetnek az árak” – mondta Jonathan Stern, az Oxford Institute energia-kutatóközpontjának elnöke.

Forrás: Bloomberg