NRGreport
Menü

Még több olaj zúdul a világra

A dohai találkozó után visszatért az olajpiac a korábbi működési modellhez, a szaúdiak és az oroszok is jelezték a napokban, tovább növelnék kitermelésüket. A kereslet-kínálat viszonyában leginkább az amerikai termelés visszaszorulása hozhat jelentős változást, ebben viszont bízhatnak a befektetők, hiszen mostanra napi 9 millió hordó alá csökkent az amerikai olajkihozatal.

A hétvégén kudarcba fulladtak az egyeztetések a dohai találkozón a kitermelési szintek tervezett befagyasztásáról, melyet követően két fajsúlyos olajipari nagyhatalom, Szaúd-Arábia és Oroszország is azzal fenyeget már, hogy tovább növeli termelését.

Az IEA olajipari részlegének vezetője szerint az említett két ország továbbra is annyit olajat fog kitermelni, amennyit csak bír. Vagyis a dohai események egyelőre úgy tűnik semmit sem változtattak: mindenki annyit termel, amennyit tud, annyiért értékesít, amennyit kap érte, a felesleggel meg majd lesz valami – írta a Portfolio.hu.

Az OPEC illetékesei a napokban jelezték, hogy júniusi találkozójukon ismét egyeztetnek majd a termelés befagyasztásról, erre azonban az olajárak már nem igazán reagáltak, látva a hétvégi találkozó sikertelenségét.

Amerika szenved

A 2014 óta meredeken eső olajárak minden kitermelőt rosszul érintettek, vannak azonban, akik különösen szenvednek. Ilyenek például a relatíve magas költséggel termelő amerikai palaolaj cégek, melyek közül sokan kutatási tevékenységük és termelésük visszafogásával reagálnak. Mindezek miatt az amerikai olajtermelés folyamatosan esik, az EIA legutóbbi adatai szerint már napi 9 millió hordó alá csökkent. A csúcs tavaly áprilisban volt 9,7 millió hordó környékén.

Az IEA szakértője szerint a globális olajpiacon az idei év második felében billenhet helyre a kereslet-kínálat, amit elsősorban az amerikai termelés további visszaesésétől vár. Megjegyezte azonban, hogy Amerika a későbbiekben elviekben könnyedén tudná növelni a termelését.

Forrás: Portfolio.hu