NRGreport
Menü

Rekord bírságot kapott kartellezésért az OMV Petrom

Jogerőssé vált a romániai OMV Petrom olajvállalatra kartellezés miatt  2012-ben kiszabott bírság, amelynek mértéke azt követően is rekordnak számít Romániában, hogy legfelső bíróság az eredetileg kirótt 366,5 millió lejről 297,8 millió lejre (20,6 milliárd forint) csökkentette.

A román versenyhivatal 2012-ben több mint 200 millió eurónyi bírságot rótt ki hat romániai olajipari cégre, arra hivatkozva, hogy 2008-ban, a versenyjogi szabályok megsértésével megegyeztek az ECO Premium néven ismert, ólompótló adalékanyagot tartalmazó benzinnek egyidejű kivonásáról a forgalomból. A legnagyobb bírságot a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező OMV-Petromra szabták ki, mivel a bírság mértéke a kartellezésért büntetett cégek 2010-es bevételeinek 3 százaléka volt.

A Petrom töltőállomásokat működtető OMV-Petrom mellett az osztrák anyavállalat OMV-kútjait üzemeltető PMV Petrom Marketingra is bírságot ki szabott ki a versenyhivatal, amelyet a bíróság idén márciusban 109,8 millió lejre (7,6 milliárd forint) csökkentett.

A Mol Romániára kirótt bírságot a román legfelső bíróság tavaly júliusban 80,2 millió lejről 64,2 millió lejre (4,4 milliárd forint) csökkentette. Korábban a Rompetrol Downstream és az ENI Románia is elvesztette a pert a versenyhivatallal szemben, de az ő esetükben is enyhítették a bírságot. A hat megbüntetett cég közül egyedül az orosz Lukoil esetében nem született még meg a jogerős ítélet.

A hat vállalat külön-külön indított pereket a versenyhivatal döntése ellen. Az olajtársaságok már korábban kifizették a bírságot, miután a befizetés felfüggesztésére vonatkozó kérésüket elutasította az illetékes román bíróság.

Forrás: MTI