Címlap

Egyre több pénzt vonnak ki a norvég olajalapból

NRGreport | 2016.04.26. 07:41

Az alacsony olajárak miatt a norvég kormány márciusban 900 millió dollárt volt kénytelen kivonni az ország jóléti alapjából.

A norvég kormány márciusban 7,4 milliárd koronát (mintegy 900 millió dollárt) vont ki az ország jóléti alapjából, miután az alacsony olajárak miatt bevételcsökkenés egyre jobban megnehezíti az ország pénzügyi helyzetét.

Az összeg mintegy 10%-kal magasabb, mint amennyire ez év januárjában vagy februárban szüksége volt a norvég államháztartásnak – írta a Bloomberg.

A folyamat valószínűleg folytatódik, és egyre nagyobb összeg kerülhet lehívásra az ország kiadásainak fedezésére, az alap éves hozama egyelőre fedezi ezeket a költségeket.

A norvég jegybankelnök által korábban adott pesszimista előrejelzés szerint idén akár 80 milliárd koronára is szüksége lehet a kormánynak az államháztartási folyamatok finanszírozásához, amiből közel 21 milliárd már lehívásra került. A végső összegtől függetlenül idén nagy valószínűséggel bekövetkezik az, amire az elmúlt 15 évben egyszer sem volt példa, miszerint a költségvetés elvon pénzt az alaptól, ahelyett, hogy hozzátenne.

A norvég olajalap a világ legnagyobb, mintegy 810 milliárd dolláros jóléti alapja. Az alapnak az általa birtokolt kötvény- és részvénypozíciókon éves szinten mintegy 200 milliárd koronás hozama van. Ebből bőven fedezhető a tervezett 80 milliárdos elvonás. Ezért – ellentétben több közel-keleti és közép-ázsiai ország jóléti alapjával – előreláthatólag nem lesz szükség az alap eszközeinek eladására.

  NRGreport
Címkék
#Norvégia   #olaj   #olajalap   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.