NRGreport
Menü

Óriási veszteség a BP-nél

Ahogy az előző negyedévben, a British Petrol számára most is komoly nehezék volt a csökkenő olajár, aminek következtében az elmúlt 4 negyedévet tekintve már közel 10 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel. Az egyszeri tételek nélkül számolva azonban a vártnál jobban teljesített a cég.

Kedvezőtlen volt az idei első negyedévben is a piaci környezet a BP számára, a Brent átlagára az időszak során mindössze 34 dollár volt, ami közel 40 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Mindemellett a finomítás jövedelmezősége is romlott, a gyenge európai és amerikai télnek köszönhetően a finomított termékek iránt csökkent a kereslet. A BP átlagos finomítói marginja ennek következtében a bázisidőszakhoz képest 31 százalékkal, 10,5 dollárra esett – áll a társaság gyorsjelentésében.

Mindezek hatására a kutatás-termelésben az egyszeri tételektől tisztított eredmény 747 millió dollár veszteséget mutatott, szemben az egy évvel korábbi 600 milliós nyereséggel. A meredeken csökkenő olajárak kedvezőtlen hatását a kitermelés növekedése sem tudta ellensúlyozni, a BP csoportszintű termelése 5 százalékkal nőtt.

A finomításban továbbra is nyereségesen tudott működni a vállalat, ugyanakkor a finomítói árrések szűkülése, valamint az olajárak változása miatt jelentkező negatív készletátértékelési hatás rontotta a bázisidőszakhoz képest az eredményeket. Az egyszeri tételektől és készletátértékeléstől tisztított eredmény 16 százalékkal, 1,8 milliárd dollárra csökkent – írta a Portfolio.hu.

Mindezek következtében a csoportszintű tisztított eredmény 532 millió dollár lett, ami az ötöde csupán az egy évvel korábban kimutatott eredménynek. Az egyszeri tételek összességében 1 milliárd dollárt tettek ki az időszak során, ebből 239 millió dollár kapcsolódott az olajár változások miatt végrehajtott átértékelésekhez.

A BP eredményei felülmúlták a piaci várakozásokat, az elemzők a negyedévre átlagban 140 millió dolláros tisztított eredményt vártak - a társaság papírjainak árfolyama ezért mintegy 3 százalékos emelkedésben volt a keddi kereskedésben.

A Portfolio.hu részletes elemzése a BP-ről és a szektorról itt olvasható.

Forrás: Portfolio.hu