NRGreport
Menü

67 milliárd dollárt buktak az olajcégek az USA-ban

Tavaly összesen 67 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel az a nyíltan működő 40 olajtársaság, amelynek papírjaival kereskedni lehet a tőzsdén. Szakértők szerint a trend folytatódik.

Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA - Energy Information Administration) jelentése szerint az olajtársaságok masszívan a piros zónában tartózkodnak, a társaságok jelentései mind veszteségekről számolnak be.

Az olyan társaságok, mint az EOG Resources, Devon Energy, Linn Energy vagy a nemrég csődöt jelentett palaolaj-fúró SandRidge Energy egytől egyik 1 milliárd dollárnál nagyobb veszteséget produkáltak tavaly.

Az EIA jelentésében kimondottan az amerikai szárazföldi telephelyekkel rendelkező társaságokra koncentrált, nem szerepelnek benne az olyan társaságok, mint a komoly off-shore bázisokkal üzemelő ExxonMobil vagy a Chevron. Ezek egyébként az előzőnél szerényebb, de nyereséges évről számoltak be tavaly – írta a CNN Money.

Az elemzés szerint azok a társaságok vannak komoly gondban, amelyek az olajboom évei alatt túl sok hitelt vettek fel – az alacsony olajár okozta kiesés a külsőségek törlesztését nehezítette meg. Az EIA jelentéséből kiderül, hogy a 18 legnagyobb veszteséget felhalmozó olajcégnek összesen 57 milliárd dollárnyi hosszú lejáratú hitele van, ezek közül is a nagy veszteseknek 99%-os a részvényértékre vetített hosszú lejárató hitelállománya – ami megdöbbentően magas szám.

Összehasonlításul: a tanulmányban szereplő maradék 22 vállalat összesített hitelállománya 40 milliárd dollár, ami a részvényérték 58%-a.

A nagyobb hitelállománnyal rendelkező cégeknek sokkal kisebb a mozgástere, ha a cashflow elapad, ahogy az olajárak csökkenésével ez meg is történt, sokkal nehezebb visszafizetni a hitelkamatokat. Ráadásul ezek a cégek sokkal inkább vállaltak be rizikósabb feltárásokat, mentek bele kevésbé jövedelmező mezők kiaknázásába a hitelből – ami visszaüt, ha az árak meredeken csökkennek, áll az elemzésben.

Az EIA szerint lesznek olyan társaságok, melyek elvéreznek, ha az olajár tartósabban a 40-50 dolláros tartományban marad. Eddig azonban a hitelezők nem voltak túl kemények, és az olajárak felfelé korrigálása további haladékot adhat a gondokkal küszködő cégeknek.

Forrás: CNNMoney

NR címlapCímlap

Még több cikk »