NRGreport
Menü

Új csúcson az olaj

A keddi kereskedésben új idei csúcsot állított fel az olaj, a West Texas Intermediate jegyzése 45 dollár közelébe emelkedett.

Nagy lendülettel emelkedett a tegnapi kereskedésben az olaj, az amerikai WTI árfolyama 1,4 dollárral, 44 dollárig kapaszkodott fel, majd a rendes kereskedést követően több mint 2 dollárt erősödött még, így 44,8 dollárig emelkedett. Ez az idei évet tekintve csúcsot jelent. A WTI jelenleg 44,5 dollár körül mozog.

A befektetők annak örültek meg, hogy az American Petroleum Institute adatai szerint váratlanul nagyot eshettek az amerikai olajtartalékok a múlt hét során. A statisztika szerint az amerikai olajtartalékok 1,1 millió hordóval csökkentek, ezzel szemben az elemzők 2,4 millió hordós növekedést vártak.

Az API beszámolója a szorosabban figyelt EIA tartalékadatok előfutára, ebből már következtetni lehet arra, hogy mi történt az USA-ban felhalmozott olajjal a legutóbbi 1 hét során.

Az olaj jó úton van afelé, hogy sorozatban a negyedik hetet zárja nyereséggel. Láthatóan a piacot nem rázta meg, hogy a dohai találkozó nem zárult eredménnyel, a befektetők egyre inkább a csökkenő amerikai kitermelésre és az amerikai olajtartalék adatokra figyelnek.

Az IEA szerint a globális olajpiacon az idei év második felében billenhet helyre a kereslet-kínálat, amit elsősorban az amerikai termelés további visszaesése okozhat – írta a Portfolio.hu.

 

Forrás: Portfolio.hu