NRGreport
Menü

Áder sürgeti a párizsi klímaegyezmény ratifikálását

Áder János köztársasági elnök csütörtökön levélben javasolta Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a kabinet mielőbb kezdeményezze a világ 175 államának vezetői által a múlt héten aláírt párizsi klímamegállapodás parlamenti ratifikálását.

Az aláírással "hivatalosan is formát öltött az a nemzetközi egyezmény, amely alapvetően határozza meg 21. századi világunkat, a ma élők és a jövőben születendő nemzedékek sorsát" - fogalmazott az államfő a levélben, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható. 

Áder János jelezte: a ratifikálás a következő lépés a közösen elfogadott klímacélok teljesítése felé. Utalt arra: az egyezmény hatálybalépésének feltétele, hogy azt 55 állam ratifikálja, s ezek a világ üvegházhatású gázkibocsátásának legalább 55 százalékát adják.

Az egyezmény végrehajtási részletszabályainak kidolgozásában azok az országok vehetnek részt döntéshozatali joggal, amelyek a párizsi megállapodást már a két alapfeltétel teljesülése előtt beiktatták saját jogrendjükbe. A többiek csak megfigyelői státuszt kaphatnak, amíg ők maguk nem végeznek a ratifikációval - írta az államfő.

Áder János megemlítette, hogy több részletszabály "korántsem közömbös a magyar érdekek érvényesítése szempontjából", s hangsúlyozza, "Magyarország nemzeti érdeke, hogy az első pillanattól egyenrangú félként vehessen részt a további tárgyalásokon".

Utalt rá: 15 állam már a szerződés aláírásának napján letétbe helyezte ratifikációs okmányát, és több uniós tagállam és nagy kibocsátó - köztük Ausztrália, az Egyesült Államok, India, Kanada, Kína - egyértelművé tette, hogy még az idén jogrendjébe iktatja a megállapodást.

Mindennek azért van jelentősége, mert a felsorolt országok a globális kibocsátás közel felét adják. Az eddigi következményekből joggal következtethetünk arra, hogy a párizsi megállapodás akár már az idén életbe léphet - jelezte az államfő.

Forrás: MTI