NRGreport
Menü

Nagy verseny indulhat az Eni lakossági üzletágáért

Három nagy európai közműcég szállhat versenybe magántőke alapok mellett az Eni kiskereskedelmi üzletágáért. Az olasz energetikai cég azért akarja eladni lakossági gáz és energia üzletágát, mert a befolyó pénzből akarja csökkenteni adósságát, és a jövőben inkább az olaj és gázkitermelésre fókuszálna.

Értékesítené lakossági gáz és energia üzletágát az Eni, a tranzakció értéke becslések szerint 3,4 milliárd euró körüli lehet. Annak ellenére, hogy egyelőre még tárgyalások folynak, hogy pontosan milyen eszközök képezik majd részét az eladásnak, az üzletágért 3 európai közműcég is versenybe szállhat - írja a Reuters értesülései alapján a Portfolio.hu.

Ezek között van az EDF olasz cége, az Edison, a spanyol Gas Natural és a brit Centrica. A legtöbben az Edisonnál látják leginkább indokoltnak a vásárlást, a cégnek jelenleg is erős piaci pozíciója van Olaszországban.

Az említett közműcégek mellett érdeklődnek az üzletág iránt meglehetősen sok pénzben úszó magántőke befektetők is, mint a CVC, a Bain Capital, a Permira és a Warburg Pincus. Az utóbbi szereplőknek azért lehet érdekes a tranzakció, mert az olaszok nagyon nehezen váltanak szolgáltatót, így a lakossági energiaellátás egy stabil, jó hozam és cash flow termelő eszköz lehet számukra.

Az Eni lakossági gáz és villamos energia üzletága hosszú távú stratégiai gázszerződések mellett áramtermelő egységeket és a lakossági ügyfél portfóliót foglalja magában. Jelenleg is egyeztetnek a tanácsadókkal arról, pontosan mely eszközök képezik majd részét a tranzakciónak.

Forrás: Portfolio.hu