NRGreport
Menü

A század végére lakhatatlanná válhat a Közel-Kelet

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a klímaváltozás miatt lakhatatlannál válhat a Közel-Kelet és Afrika északi része. 

A németországi Max Planck Institute és a ciprusi Cyprus Institute kutatói szerint a klímaváltozás nyomán a már most is extrém meleg nyarakkal küzdő Közel-Kelet és Észak-Afrika annyira felmelegszik, hogy az emberi életre alkalmatlanná válik. 

A kutatók szerint még a párizsi klímakonferncián elfogadott 2 Celsius fokos hőmérsékletnövekedés alatti értékek esetén is egyszerűen túl meleg lesz ezekben a régiókban. A tanulmány készítői úgy látják, hogy a nyári hőmérsékletek ezeken a területeken kétszer olyan gyorsan emelkednek majd, mint a globális felmelegés átlagos üteme. 

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként változik a két terület hőmérséklete a 21. század során és arra jutottak, hogy a század közepe felé a legmelegebb nyári periódusokban sem esik az éjszakai hőmérséklet 30 Celsius fok alá, napközben pedig akár a 46 Celsius fokos hőmérséklet is elképzelhető lesz. 

A század végére a meleg nyári napokon akár az 50 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, mindezt pedig olyan hőhullámok kísérhetik, amelyek tízszer erősebbek a jelenleg szokásosaknál. 

Ha a károsanyag kibocsátás a jelenlegi ütemben nő, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában élők éves szinten 200 szokatlanul meleg napnak néznek majd elébe - mondta a CNBC-nek Panos Hadjinicolaou, a ciprusi egyetem professzora. Egy ilyen arányú klímaváltozás pedig azt eredményezheti, hogy az itt élők további milliói keresnek majd maguknak élhetőbb környezetet - írja a CNBC

Forrás: CNBC