Vállalatok

Óriási LNG-szerződéstől állt el a Shell

NRGreport | 2016.05.05. 09:31

A dél-koreai Samsung Heavy Indtustries három úszó LNG-kitermelő platformot gyártott volna az olajcégnek, de a megrendelést törölték. 

A tartósan alacsony olajárak miatt a Royal Dutch Shell olajcég törölt egy 4,6 milliárd dolláros szerődést három úszó LNG-kitermelő platform megépítéséről a dél-koreai Samsung Heavy Industries hajógyártó vállalattal. A három hajó Ausztrália partjainál teljesített volna szolgálatot. 

A megállapodást még tavaly júniusban írták alá a felek, amelynek értelmében a három platform mindegyike éves szinten 3,9 millió tonna gáz kitermelésére lett volna alkalmas. 

A Shell visszalépése mögött az ausztrál Woodside Petroleum márciusi döntése áll, amely leállította az ausztráliai Kimberley partvidék közelében tervezett 40 milliárd dolláros Browse-projekt fejlesztését. A három hajó kifejezetten erre a projektre készült volna el, így a Shell lépése tulajdonképpen nem volt váratlan. 

A három hajó a Brecknock, a Torosa és a Calliance gázmező kitermelésében segédkezett volna, amelyek összesen 453 millio hordónyi csepfolyósított gázt tartalmaznak becslések szerint. 

A Browse-projektben a Woodside Petroleum 30,6, a Shell Australia 27, a BP Developments Australia 17,33, a Japan Australia LNG 14,40 a PetroChina International Investment pedig 10,67 százalékos részesedéssel rendelkezik. 

Bár a projekt fejlesztése most leállt, a Woodside még az idei év második felében dönthet a folytatásról – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Címkék
#LNG   #Royal Dutch Shell  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.