NRGreport
Menü

Átrendeződik az olajpiac?

Ismét iránykeresés jellemezheti az olaj mozgását, iparági szereplők szerint az olajár esése nem átmeneti, hanem a piaci átrendeződés jele.

Csütörtökön délután az olaj árfolyamának emelkedését támogatta, hogy az egyik nagy kanadai olajhomok mezőnél tűz ütött ki, amely a kitermelés 40%-ának átmeneti felfüggesztését jelentette. Később a dollár erősödése és a szaúdiak bejelentése hűtötte a kedélyeket, így péntek reggelre ismét 44 dollár alatt járt a WTI olaj kurzusa.

A közel-keleti olajtermelő a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy értelmetlen az árfolyamcélok felállítása, az olajár esése pedig nem csak átmeneti lehet, hanem a piac strukturális átrendeződésének eredménye. Az OPEC június 2-től tart 3 napos ülést Bécsben.

Az olaj árának átmeneti emelkedése az energiaszektor részvényeire gyakorolt jótékony hatást, így a jelentős profit visszaesésről jelentő spanyol Repsol papírjai 4,7%-ot, a Shell részvényei pedig 1,3%-ot emelkedtek a csütörtöki kereskedésben – áll az Equilor Befektetési Zrt. közleményében.

Forrás: NRGreport