NRGreport
Menü

2020-ra világelső lenne a Saudi Aramco

A szaúdi állami olajcég első embere beszélt a társaság ambiciózus terveiről. Félmillió embert vennének fel, 2020-ra a világ első petrokémiai cége lennének.

A Saudi Aramco, teljes nevén Saudi Arabian American Oil Company nemrég jelentette be, hogy a társaság 5 százalékát nyíltan értékesíti, azaz tőzsdére viszi. Kedden a társaság elnök-vezérigazgatója, Amin Hasszán Nasszer újságírók előtt beszélve elmondta: a jelenlegi olajpiaci helyzet nagy kihívást jelent, de folyamatosan keresik a lehetőségeket a terjeszkedésre és együttműködésre.

Olyannyira, hogy elég ambiciózus jövőképet fogalmazott meg az első ember: 2020-ra a világ elsőszámú petrokémiai cégévé nőnék ki magukat, miközben a jelenlegi 66 ezres munkaerőbázist 500 ezerrel (!) növelnék, és az Egyesült Államokban, Indiában, Kínában és Indonéziában keresnének partnereket.

A bizakodást fűti az is, hogy a társaság igazgatósági elnökét, Kalid al-Falihot a hétvégén nevezték ki Szaúd-Arábia új energiaügyi miniszterévé, mellyel a posztot 1995 óta betöltő Ali al-Naimit váltotta. A Saudi Aramco New York-ban, Londonban és Hong Kong-ban bocsátja ki nyilvánosan a társaság 5%-át, egyes hírforrások szerint az ExxonMobilt, a kínai Sinopec-et és a BP-t csábítgatják arra, hogy bevásároljanak a cégbe. Becslések szerint a 2017-18-ra tervezett kibocsátás minden idők legnagyobbja lesz, mintegy 5-szöröse az eddigi legnagyobbnak, értékben pedig elérheti a 2 billió dollárt.

Forrás: CNBC