NRGreport
Menü

Az alacsony olajár repítette rekord magasságba az Emiratest

Rekorderedménnyel zárta a 2015-ös üzleti évet az Emirates-csoport, a dubaji székhelyű cég eredményét az alacsony olajár, és az erős dollár is befolyásolta.

Ahmed Saeed Al-Maktoum, az légitársasági csoport elnöke kedden reggel, videokonferencián ismertette az üzleti eredményeket: az Emirates légitársaságot és a dnata földi kiszolgálót is magába foglaló cég 25,3 milliárd dollár árbevételt ért el, amely az erős amerikai dollár miatt 3 százalékot csökkent. Az adózott eredmény 50 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra nőtt, főként az olcsó olaj miatt, amely 2,5 milliárd dollárral csökkentette a kiadásokat.

A légitársaság 23,2 milliárd dollár árbevételt jelentett, 4 százalékkal kevesebbet, mint 2015-ben, az üzemelés költségei 8 százalékkal csökkentek, az adózott eredmény 56 százalékkal, 1,96 milliárd dollárra javult.

A társaság 29 új gépet állított forgalomba 2015-ben, ezzel jelentősen, 11 százalékkal növelve a kapacitásokat, amely miatt 3,1 százalékponttal, 76,5 százalékra csökkent a járatok átlagos kihasználtsága. Az Emirates tavaly 51,9 millió utast szállított, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A csoportnál 2015 év végén 95 ezren dolgoztak, 13 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Az elnök elmondása szerint 2016-ban újabb rekordévre számítanak, 36 új gép érkezik a flottába és tovább bővítik célállomásaik számát.

Kérdésre válaszolva közölte: továbbra is vizsgálják a budapesti bázis nyitását, és az innen az Egyesült Államokba való továbbrepülést.

Forrás: MTI