Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az olajár miatt sem mindegy az amerikai elnökválasztás

NRGreport | 2016.05.11. 12:51

Novemberben elnökválasztás lesz Amerikában, ami egyesek szerint történelmi jelentőségű lehet, demokrata, illetve republikánus győzelem esetén ugyanis merőben más lehet az amerikai olajtermelés pályája.

Míg az előbbinél napi félmillió hordóval csökkenhet, addig az utóbbinál ugyanennyivel emelkedhet a termelés szintje. A különbség napi 1 millió hordó, ami nagyon is jelentős – írja elemzésében a Portfolio.hu.

Az energiapiacokon meghatározó információforrásnak számító Platts keddi, londoni, olajipari fórumán felszólalt a cég vezető szakértője, Brian Scheid, aki az idei amerikai elnökválasztásról, annak olajipari és világgazdasági hatásairól beszélt. Hangsúlyozta, a novemberi amerikai választásoknak jelentős hatása lehet az amerikai olajtermelés alakulására, és potenciálisan a globális olajkínálatra is. Egész egyszerűen csak úgy fogalmazott Schedi, hogy ez az amerikai történelemben a valaha volt legfontosabb elnökválasztás lehet.

Egy republikánus győzelem esetén az amerikai olajtermelés napi 500 ezer hordóval emelkedhet, demokrata győzelemnél pedig napi 500 ezer hordóval csökkenhet. Vagyis napi 1 millió hordó a különbség a két eset között, ami nem kevés, tekintve, hogy a teljes amerikai kitermelés jelenleg 9 millió hordó alatt van. Ezek alapján elmondható, hogy az idei amerikai elnökválasztás eredménye jó eséllyel megváltoztatja majd az eddigi amerikai olajpiaci folyamatokat.

A teljes elemzés itt olvasható

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.