Címlap

Jó eséllyel elmarad a sztrájk a villamosenegia-iparban

K.M. | 2016.05.11. 03:50

Közel az ágazati megegyezés, így a sztrájk valószínűleg elmarad a villamosenergia-ipari ágazatban a bíróság még elégséges szolgáltatásokról meghozott ítéletétől függetlenül. ​

Az MVM csoporttal már parafálták a megállapodást – mondta az NRGreportnak Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) vezetője – azaz a hivatalos aláírása még nem történt meg az egyezségnek, de a tárgyalással megbízott delegációk megállapodtak. A megegyezés "3 pluszos" emelésről szól, vagyis 3 százalékos béremelésről, emellett béren kívüli elemek kedvező változásáról is – mondta a szakszervezeti vezető.

Az egyezség megszületésével elhárulhat az akadály az ágazati megállapodás megkötése elől, amely vélhetően 3-4 százalék közötti béremelési ajánlást tartalmaz majd. Már születtek eddig is egyedi megállapodások az ágazatban 3, illetve 4 százalékos béremelésről – tette hozzá Szilágyi József.

Az EVDSZ korábban a bírósághoz fordult, hogy döntsön a sztrájk mellett nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról, mivel nem sikerült a munkáltatókkal megállapodni. A bíróság első fokon úgy határozott, hogy nincs meg a jogalap ahhoz, hogy a szakszervezet a munkáltatói szövetséggel kössön megállapodást a még elégséges szolgáltatásokról, a döntést a szakszervezet megfellebbezte – mondta az EVDSZ elnöke. A másodfokú döntésnek azonban – úgy tűnik – már nem lesz közvetlen, gyakorlati jelentősége, hiszen a felek lényegében már megegyeztek, a sztrájkveszély múlóban van.

A szakszervezeti vezető korábban arról beszélt, hogy tiltakozásképpen az első héten a téli díszkivilágításnak megfelelő mértékű villamosenergia-visszaterhelés történne egy óra időtartamra, a második héten este hét órától reggel hét óráig tartana a korlátozás, a harmadik héten a díszkivilágítást is lekapcsolnák, a negyedik héttől pedig a paksi erőmű egy blokkjának megfelelő áramkiesést idéznének elő. 

  K.M.
Címkék
#sztrájk   #villamosenergia-ipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.