NRGreport
Menü

Horvát koalíciós válság alakult ki a Mol lobbicége miatt

Zágrábi lapok szerint eddigi legmélyebb válságát éli a horvát kormánykoalíció, miután kiderült, hogy Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molnak lobbizott.

A politikus felesége közölte: felbontotta a szerződést, mielőtt férje kormánytag lett, így nem állt fenn érdekellentét. A miniszterelnök-helyettes maga kért vizsgálatot az ügyben.

A Nacional című horvát hetilap a legújabb számában szellőztette meg, hogy Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molnak lobbizott és tanácsokkal látta el a magyar olajipari céget. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és az energiapiacot érintő médiaelemzésekért. A lap közzétette a szerződés részleteit és fénymásolatát is.

Karamarko felesége a horvát közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott, hogy egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó, amilyet számos ügynökség kínál. A cég kétéves munkáért kapta ezt az összeget, és az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna.

Hozzátette azt is: miután kiderült, hogy a férje tagja lesz a kormánynak, a szerződést azonnal felbontotta, így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét.

Tomislav Karamarko, aki a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökeként lett miniszterelnök-helyettes, közölte: maga fogja kérni, hogy a hivatalos szervek vizsgálják ki az ügyet. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években az illetékes szervek - köztük az ügyészség és adóhivatal is - több alkalommal vizsgálódtak felesége cégénél, kizárólag azért - mint állítja -, hogy feleségén keresztül gyakoroljanak rá nyomást. Egyetlen állami szerv sem talált legkisebb szabálytalanságot sem a cég működésében - tette hozzá a politikus.

A Vecernji List című horvát napilap szerda írásában "súlyosnak" minősítette az ügy miatt kialakult a helyzet. Megállapította, hogy a két koalíciós partner, a HDZ és a Híd Függetlenek Listájának viszonya eddigi legmélyebb válságát éli, és felmerül a kérdés, hogy a történtek után talpon tud-e maradni kormány, és egyáltalán van-e értelme a két párt további együttműködésének.

Mert a Mol nem „egyszerűen” egy cég, a Molt sajnos, a horvát kormány stratégiai partneréből néhány év alatt már-már első számú közellenséggé vált - írta a lap, hozzátéve, hogy az ellenzék már lemondásra szólítja Karamarkót, de a Hídban egyelőre azon az állásponton vannak, hogy az állami intézményeknek tisztázniuk kell a szóban forgó üzleti kapcsolat hátterét.

A két kormánykoalíciós partner, a HDZ és Híd között a kormány januári megalakulása óta feszült a viszony. Vita bontakozott ki köztük az INA horvát olajipari vállalt sorsa miatt is. Míg a HDZ álláspontja szerint Zágrábnak el kell állnia a döntőbírósági eljárástól a Mol-INA-ügyben, és inkább tárgyalásokat kell folytatnia a magyar céggel, addig a Híd továbbra sem adná el az INA állami tulajdonú részvényeinek fennmaradt részét sem. Az INA 49,08 százaléka a Molé - és a magyar cég gyakorolja az olajtársaság irányítói jogait is -, 44,84 százaléka pedig a horvát államé.

Forrás: MTI