NRGreport
Menü

Minden ellenére ralizott az olaj

3 százalék körüli emelkedést hozott össze a keddi kereskedésben az olaj árfolyama, és ezzel ledolgozta a hétfői esések nagy részét. A kanadai tüzek miatt ugyan termeléskiesés van, viszont Amerikában még mindig rekordmagasságban vannak a tartalékok – és az olajtöbblet problémája sem múlt el a világban.

Napi 2,5 millió hordónyi olajkitermelés esik most ki Kanadában az erdőtüzek miatt, ami némileg enyhítette a rekordmagasságban tartózkodó amerikai olajtartalékok miatti aggodalmakat. Az olaj árfolyama erre a hírre emelkedett kedden, nagyrészt ledolgozva a hétfőn elszenvedett mínuszokat – írta a Portfolio.hu.

Az amerikai kormány legfrissebb prognózisai alapján magasabb olajkereslettel számolnak idén, mint korábban, ami szintén felfelé segítette az olajárat. Ráadásul Nigériában is termeléskiesés van az olajkitermelési infrastruktúrát érintő támadások miatt, 22 éves mélypontra esett a kitermelés Afrika legnagyobb olajkitermelő országában.

Ennek ellenére szakértők szerin a rali nem tart sokáig, fundamentális oka ugyanis nincs az áremelkedésnek, a problémák nem oldódtak meg a világban, a többlet továbbra is gondot okoz a piaci szereplőknek.

A brent 3,6 százalékos emelkedéssel, a WTI árfolyama (júniusi határidő) pedig 2,2 százalékos erősödéssel fejezte be a keddi napot.

Forrás: Portfolio.hu