Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

IEA: mérséklődhet az idén az olajpiaci túlkínálat

NRGreport | 2016.05.12. 12:37

Az OPEC-en kívüli olajtermelő országok termelésének csökkenése enyhítheti az idén a világpiaci túlkínálatot – állapítja meg a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) csütörtökön közzétett májusi olajpiaci jelentése.

Az egész évre az IEA napi 1,2 millió hordós, az előző havi jelentésével nagyjából megegyező keresletnövekedést és napi 95,9 millió hordós felhasználást prognosztizál.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetén, az OPEC-en kívüli termelők kínálata az idén az IEA előrejelzése szerint 800 ezer hordóval, napi 56,8 millió hordóra csökken. Előző havi jelentésében az IEA napi 710 ezer hordós kínálatcsökkenést prognosztizált az idei évre.

Áprilisban az előző havihoz képest 250 ezer hordóval, napi 96,2 millió hordóra növekedett a világpiaci kínálat, mivel az OPEC növekvő termelése több, mint ellentételezte a szervezeten kívüli olajtermelők termelésének a csökkenését.

Éves összevetésben viszont mindössze napi 50 ezer hordóval nőtt áprilisban a világpiaci kínálat, szemben a 2015 áprilisi 3,5 millió hordós növekedéssel.

Az OPEC olajtermelése áprilisban 330 ezer hordóval, napi 32,76 millió hordóra emelkedett. Ebből napi 300 ezer hordó volt az iráni termelés növekedése, ami napi 3,56 millió hordóra emelkedett. Ezen a szinten az iráni termelés legutóbb a szankciók kivetése előtt, 2011 novemberében állt. A szaúdi olajtermelés napi 10,2 millió hordón stagnált áprilisban.

Az IEA májusi olajpiaci jelentése felülvizsgálta és napi 1,4 millió hordóra emelte a világ első negyedévi olajfelhasználásának a növekedését, elsősorban az indiai, kínai és – meglepő módon – az orosz felhasználás nagymértékű növekedésének köszönhetően.

Az IEA jelentése szerint lassult a készletek növekedési üteme az OECD tagországokban: az első negyedévben a növekedés 2014 negyedik negyedéve óta a leglassúbbnak bizonyult és februárban egy éve az első csökkenésre is sor került.

Az olajfinomítók az IEA becslése szerint az idén napi 79,6 millió hordó olajat használnak fel, napi 700 ezer hordóval többet, mint tavaly. A finomítók felhasználásának növekedése elmarad a világkereslet napi 1,2 millió hordós becsült növekedésétől.

Az olajfinomítók első negyedévi felhasználására vonatkozó becslését az IEA napi 0,2 millió hordóval felfelé módosította, napi 79,5 millió hordóra.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.