NRGreport
Menü

Irányítástechnikát hozna a Rolls-Royce Paksra

Nukleáris szakemberek, mérnökök, kutatók, oktatók és diákok tájékozódhattak a Rolls-Royce innovatív irányítás-technológiájáról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott szemináriumon május 11-én. A Rolls-Royce a Paks 2 projekt beszállítója kíván lenni. A Paks 2 projekt célja két VVER-1200 típusú reaktor építése a Paksi Atomerőműben. 

A Rolls-Royce a világ vezető nukleáris irányítástechnika-szolgáltatója. Ügyfeleit segíti az üzemelő reaktorok biztonságának, rendelkezésre állásának és megbízhatóságának javításában, miközben csökkenti az üzemeltetési költségeket. Az elmúlt 40 év során a Rolls-Royce valamennyi reaktortípushoz tervezett, gyártott, szerelt és korszerűsített mind analóg, mind pedig digitális irányítástechnikai rendszereket. A Rolls-Royce rendszereit több mint 20 ország 200 atomreaktora használja, összesen több mint 3000 reaktorévnyi üzembiztos működést maga mögött tudva.

A szemináriumon a Rolls-Royce bemutatta olyan alapvető tevékenységeit, mint a tervezés, az engedélyeztetés, a gyártás és a saját fejlesztésű Spinline® technológián alapuló digitális biztonsági rendszerek hosszú távú támogatása. A Spinline® egy moduláris digitális platform, amely az atomreaktorok biztonsági irányítástechnikai rendszerének fejlesztésére és korszerűsítésére szolgál.

A Rolls-Royce továbbá áttekintést adott világszerte zajló különböző referenciaprojektjeiről az energiacégekkel kialakított hosszú távú partnerségek, erőmű modernizációs programok, valamint új atomerőművek építése esetén Franciaországban, a Cseh Köztársaságban, Kínában és Finnországban. 

A hallgatóságot köszöntötte Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki elmondta: egyértelműen ki kell jelentenünk, hogy az ország jövője szempontjából rendkívül fontos, hogy jól képzett mérnökeink legyenek, és ez a legmegfelelőbb hely az ilyen oktatás biztosítására. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az egyik legjobb mérnökképző intézmény a közép-európai régióban. 

A nukleáris energia fontos szerepet játszik Magyarország energia ellátásában, és jelenleg azon dolgozunk a Paks 2 projekt keretében, hogy ezt a kapacitást fenntartsuk az évszázad végéig. Ez egy olyan nagyszabású projekt, amely nem csupán technológiai befektetést jelent, de befektetést követel a szaktudásba is. 

A reaktorsziget esetében orosz technológiát választottunk, de néhány kérdés még függőben van, mint például az irányítástechnika és a turbina-technológia. Ezeken a területeken nyugati vállalatok is részesei lehetnek a Paks 2 projektnek, amelyet a lehető legmagasabb technológiai színvonalon kívánunk megvalósítani, hogy az erőművet legalább hatvan, de akár nyolcvan évig is üzemeltethessük. Az elérhető legjobb technológiák ismerete, valamint az egyetem polgárainak, a diákoknak és az oktatóknak a tájékoztatása döntő ebben a folyamatban. Ezért vállaltam ennek, és korábbi más hasonló rendezvénynek a védnökségét - mondta Aszódi Attila. 

Neil Parison, stratégiai és kormányzati kapcsolatok igazgató a szemináriumon elmondta: "Az atomerőmű egész életciklusán át az üzembiztonság, a rendelkezésre állás, valamint a teljesítmény maximalizálása kulcsfontosságú az erőmű üzemeltetők hosszú távú sikere szempontjából.

Az igazgató elmondta, hogy a cég a közelmúltban szerződést írt alá a finnországi Hanhikivi-1 projekt kritikus biztonsági irányítástechnikai rendszerének koncepcionális tervezésére.

A szemináriumon Neil Parson bejelentette, hogy a Rolls-Royce egy 3 hónapos ösztöndíjat ajánlott fel a legtehetségesebb diákoknak, amelyet franciaországi kiválóság központunkban tölthetnek el.

Forrás: Rolls-Royce

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »