NRGreport
Menü

Bemutatkozik az új szaúdi olajfőnök

Kalid al-Falihot pár napja nevezték ki az ország energiaügyi miniszterévé. Ezzel a lépéssel azok kerülnek döntéshelyzetbe, akik a további erőteljes kitermelés hívei.

A 136.-os számú királyi rendelettel jelentették be, hogy Kalid al Falih lesz Szaúd-Arábia energiáért, iparért, és ásványi nyersanyagokért felelős minisztérium minisztere. Ezzel de facto az OPEC olajkartell vezetője is lett egyben. Al-Falihot korábban a Suadi Aramco (teljes nevén Saudi Arabian American Oil Company) igazgatótanácsának elnökének is kinevezték, korábban igazgatósági tag volt.

Al-Falih a szunnita királyság 5. olajügyekért felelős minisztere, elődje, Ali al-Naimi, Szaúd-Arábia olajexportjának korábbi irányítója 20 év után távozott posztjáról. A 80 éves al-Naimit 1995-ben nevezték ki, előtte, már 1984-ben a világ legértékesebb olajvállalataként számon tartott Saudi Aramco elnöke volt. Al-Naimi minisztersége alatt átvezette a világ legnagyobb kőolajexportőrét piaci fordulatokon, helyi háborúkon, technikai fejlődésen, és a klímaváltozás problémájának kirobbanásán is. „Az iparban töltött hét évtizedem alatt láttam, mikor az olaj 2 dollár volt hordónként, és azt is, amikor 147 dollár, a kettő közötti minden változással együtt.” - mondta al-Naimi még februárban, Houstonban az amerikai olajipar nagyjai előtt.

Al-Naimi távozásának hátterében Mohamed bin Szalman, a szaúdi koronaherceg reformtörekvései és az ország politikai és döntéshozatai struktúrájának átalakításai állnak. Bin Szalman kezében van ugyanis az állami olajmonopólium, az új olajminiszter és Saudi Aramco igazgatótanács-elnök al-Falih, pedig források szerint igen közel áll Szalman királyhoz és a koronaherceghez is.

Al-Naimi olajipari miniszter nem az egyetlen leváltott tisztségviselő volt: vele együtt öt minisztertársát is menesztették. Az ország új szaúdi vezetése így, Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökössel az élen, maroknyi új miniszterével messzemenően felügyelete alá vonta az ország gazdaságpolitikájának felügyeletét. A kormány átalakítását a gazdaság átalakítását célzó, széleskörű reformtervek közepette jelentették be. Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt, a nyersanyag ára 2014 közepe óta csaknem 60 százalékkal zuhant.

Az 55-éves Kalid al-Falihhal a The Economist készített interjút még áprilisban, akkor a lap tudósítóját még az egészségügyi minisztériumi irodájában fogadta. Az akkor még egészségügyi miniszter már sejthetett valamit, ráadásul a Saudi Aramcóban már igazgatótanács-elnöki pozícióban volt. A minisztérium átnevezése arra enged következtetni, hogy az ország az olajon túl kívánja fejleszteni gazdaságát. Elődeihez hasonlóan al-Falih is nagy valószínűséggel beírja magát a történelemkönyvekbe, ha mással nem, mint az az olajfőnök, aki még több olajt pumpált a globális többlettől elárasztott piacra. Al-Naimi eltávolítása ugyanis gyanúsan egybeesik azzal, hogy a volt olajminiszter megpróbált egyezséget összehozni például az olyan nem OPEC-tagokkal, mint Oroszország a termelési szint befagyasztásáról. Ezt pont a helyettes koronaherceg Bin Szalman akadályozta meg, mondván, hogy ennek akkor van csak értelme, ha ebbe a stratégiai rivális Irán is belemegy – aki ezt nem tette meg. Közvetlenül ezt követően jelentette be a Saudi Aramco vezére, Amin Nasszer, hogy a Sajbah-olajmezőről a vállalat napi 250 ezer hordóval többet termel ki.

A csendes, halk szavú al-Falihot komoly technokrata szakembernek ismerik: több, mint 30 éve van az olajszakmában, tudását Texasból hozta. Eddigi szűkszavú nyilatkozataival hűteni igyekezett a kedélyeket, és valószínűsíthető, hogy a többlet kitermeléssel nem az árháborút szeretné fokozni, hanem egyrészt a szezonálisan jelentkező belső keresletnövekedéseket akarja kielégíteni, másrészt az Irán és Irak támasztotta konkurenciát legyőzve akar elsőként eljutni az indiai és kínai piacra.

Ezzel együtt, a globális olajpiac ügyei háttérbe szorulhatnak a Saudi Aramco tőzsdei kibocsátásának hatalmas felelősségével. A vállalat azt is most jelentette be, hogy milyen módon kíván átalakulni, és nagyobb hangsúlyt fektetni a petrokémiai üzletágra, és a megújuló energiákra.

Ahhoz, hogy Szaúd-Arábia gazdasága túlnőjön az olajon, nagy változások szükségesek a törvényi szabályozásban és cégvezetésben egyaránt – mindkettő a szunnita királyság gyengesége a The Economist szerint. Annyi biztos, hogy Kalid al-Falih számára nem az OPEC olajkartell ügyei lesznek a fókuszpontban.

Forrás: NRGreport