Címlap

Kettős kihívás előtt a közép-európai közműszolgáltatók

NRGreport | 2016.05.13. 12:30

Az energetikai és közművállalatok vezetői között konszenzus van abban, hogy az energetikai szektorban jelentős átalakulás kezdődött el.

Öt globális trend együttes hatása az energetikai piaci struktúra átrendeződéséhez és a hagyományos energetikai piaci modell gyökeres megváltozásához vezet. A regionális piaci adottságok – így például a piaci szereplők konzervatív attitűdje és az infrastrukturális háttér – azonban fenntartják a jelenlegi rendszerek stabilitását, illetve lassítják az új piaci struktúra kialakulását – áll a PwC Magyarország közép-európai közműszolgáltatók jövőjét vizsgáló tanulmányában.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakkal és az egységes, összekapcsolt, a szabad versenyt és a fogyasztói jogok védelmét garantáló piacok megvalósításával összefüggésben a világ több pontján is szigorodó, a piaci átalakulást ösztönző szabályozói nyomás nehezedik az energetikai szektorra.

Az energetika területén tapasztalható gyors technológiai fejlődés és a digitális forradalom kiemelt szerepet játszanak a jövőbeli, a mostanitól jelentősen eltérő energetikai piaci modell kialakulásában.

„A technológiai fejlődéssel párhuzamosan a fogyasztók viselkedése és igényei is átalakulnak” – mondja Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadásért és régiós energiapiacokért felelős cégtársa. „A technológiai fejlődés következtében megfizethetőbbé váló digitális kommunikációs, illetve energiatermelési és energiatárolási megoldások lehetővé teszik a fogyasztók aktív részvételét az energia önálló megtermelésében, az energiaszabályozásban és energiagazdálkodásban.”

A PwC szakértői az elosztott termelés arányának növekedését, a helyi energiatermelés elterjedését prognosztizálják elemzésükben. Németországban számos helyen már most is a helyi energiafogyasztás több mint 80%-át elosztott forrásokból – leginkább tetőre szerelt napelemekből és saját birtokokon működő szélerőművekből – származó energia fedezi.

A változó és egyre komplexebb fogyasztói igények kielégítése, valamint a fejlődő technológiai megoldások új lehetőségeket teremtenek a nem tipikusan energiaszektorban versenyző vállalatok számára a piacra lépéshez. Mindezek következtében, valamint a piacok összekapcsolása nyomán az energetikai szektor átalakulása nyitottabb és versengőbb piacokhoz vezet. A közművállalatok számos eltérő profilú, nem tradicionális versenytárs piacra lépésére számíthatnak.

Ezen trendek nyomán a top-down, centralizált villamosenergia-rendszer egy versengőbb, interaktívabb, decentralizáltabb és fragmentáltabb rendszerré alakul át, amelyben a kereslet és kínálat kiegyenlítése a jelenleginél jóval komplexebb feladat lesz.

Bár az említett globális változásokat előidéző tényezők már jelen vannak és a régióban is elkezdték kifejteni a hatásukat, a közép-európai országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) regionális piaci adottságok – a piaci szereplők konzervatív attitűdje és az infrastrukturális adottságok, így a termelési szerkezet, valamint a jelenleg zajló hosszú távú beruházások – időlegesen fenntartják a jelenlegi rendszerek stabilitását, illetve lassítják az új piaci struktúra kialakulását.

„A jelenlegi rendszerek fenntartása növekvő feszültséghez vezet a közép-európai energetikai piacokon, amely úgy látjuk, hogy egy ponton túl nem lesz tartható. A gazdasági racionalitás és a szabályozási változások miatt elkerülhetetlen lesz a piacok átalakulása, amit a fogyasztói szokások és a versenykörnyezet gyors megváltozása fog kísérni” – hangsúlyozza Osztovits Ádám.

A PwC szakértői szerint a közép-kelet-európai országokban tevékenységet folytató energetikai és közműszolgáltató vállalatoknak a nyugati társaikhoz képest eltérő, a jelenlegi piaci játékszabályoknak megfelelő, új stratégiát kell követniük. Annak érdekében, hogy komplex szolgáltatói csomagot tudjanak kínálni a fogyasztók számára a teljes energetikai értéklánc mentén, innovatív technológiák és szolgáltatások integrált platformját kell kialakítani K+F tevékenységen és kiterjedt együttműködési hálózatok kiépítésén keresztül. Az adott energetikai piac egyik kulcsszereplőjeként megfelelő kormányzati lobbitevékenységet javasolt folytatni az új piaci struktúra megalapozását elősegítő innovatív kormányzati megoldások, így például K+F támogatási rendszerek, PPP-projektek bevezetése érdekében. A modern fogyasztói réteg megteremtése érdekében szükséges a fogyasztók edukációja az innovatív termékek és szolgáltatások piacra vitelén keresztül.

„Miközben egyelőre a jelenlegi piaci játékszabályoknak megfelelően kell működniük, párhuzamosan el kell kezdeniük a felkészülést a szektor átalakulását követő működésre, sőt, javasolt aktívan részt venniük a piaci struktúra átalakításában, a fogyasztók edukációjában. Ebben a piaci helyzetben a vállalatok versenyelőnyét egy olyan stratégia tudja biztosítani, amely mind a jövendő piaci struktúra kihívásaira, mind a meglévő, az új piaci struktúra kialakulását gátló piaci adottságokra választ tud adni” – mondja a PwC szakértője.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.