NRGreport
Menü

Zágráb nem tervez részt venni a paksi atomerőmű-beruházásban

Horvátország nem tervez részt venni a paksi atomerőmű beruházásban, csak az áramvásárlásban érdekelt - mondta Darko Horvat, a kis- és középvállalkozási ügyek horvátországi minisztere.

A miniszter azokra a híradásokra reagált, amely szerint Horvátország érdeklődik a paksi projekt iránt és keresi hozzá a saját szükségletei szempontjából legmegfelelőbb üzleti modellt.

A Reuters múlt hét csütörtöki tudósítása szerint Darko Horvat egy gazdasági konferencián, a bosznia-hercegovinai Szarajevóban beszélt arról, hogy Horvátország keresi a lehetőséget a részvételre a paksi atomerőmű-bővítési beruházásban. "Horvátország érdeklődik a projekt iránt és keresi hozzá a saját szükségletei szempontjából legmegfelelőbb üzleti modellt, ez akár a pénzügyi részvétel formáját is öltheti, vagy valamilyen más formát, de erről még nem született döntés" - idézte a hírügynökség a minisztert.

Horvat most kijelentette: az újságírók téves információkkal rendelkeztek, majd emlékeztetett, hogy Horvátország jelenleg két állandó forrásból kap nukleáris fűtőanyagból termelt áramot, a szlovéniai Krskoból és Paksról.

Tekintettel arra, hogy mindkét erőműben új blokkokat terveznek építeni, bízik abban, hogy a termelési többletet kedvező áron vásárolhatják majd meg - tette hozzá.

Forrás: MTI