NRGreport
Menü

Lehetséges volna a nukleáris energia kivezetése

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2016-05-18 15:57

A 2010-es szinthez képest közel 40 százalékos megtakarítást eredményezne a végső energiafogyasztásban 2050-re, ha a jövőben Paks 1 és 2 helyett egyéb forrásokból, megújulókból fedeznék az ország energiafogyasztását, derül ki egy friss tanulmányból, amely nukleáris helyett alternatív energiaforrások, megújulók használatával számol. Az Európai Parlament és az Energiaklub felkérésére készült forgatókönyveket készítőik vitaindítónak szánják, de egy lehetséges regionális energiastratégia alapjaként is tervezik használni. 

Zöld Magyarország Energia Útiterv címmel mutatta be ma az Energiaklub azt a tanulmányt, amelyet az Európai Parlament zöld frakciójának támogatásával a német energiapolitikai kutatóintézet, a Wuppertal Institut készített. Az anyag azt vizsgálja, lehetséges-e Magyarországon egy megújuló energiaforrásokra és energiahatékonyságra alapozott, a paksi atomerőművet nem tartalmazó forgatókönyv megvalósítása, s ha igen, milyen lépésekkel valósítható meg mindez, mennyibe kerül és milyen hatással lesz a klímára.

A tanulmány szerint technológiai szinten lehetséges a nukleáris energia kivezetése, a megújuló energiaforrások bőségesen rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az ország energiaigényét kielégítsék. Hogy mindezt költséghatékonyan hajtsuk végre, erőteljes energiahatékonysági intézkedéscsomagokra van szükség, mondta Jávor Benedek európai parlamenti képviselő.

Az Wuppertal intézet több lehetséges forgatókönyvet vizsgált: egy, a magyar kormány szándékaival megegyező, az atomenergiát fókuszba helyező „Atom” szcenáriót, egy másik, nukleáris energiával nem kalkuláló „Zöld” forgatókönyvet, és két köztes helyzetet taglalót. A vizsgált időszakokban (2030-ig és 2050-ig) a teljes primerenergia-ellátás az Atom forgatókönyv szerint nő, a jelenlegi kb. 290 twh-ról kb. 330twh-ra. A Zöld szcenárióban 2050-re 140twh-ra csökken.  A köztes forgatókönyveknél 250 twh-al számol a tanulmány. 

Mivel Magyarországon a (lakó)épületek felelősek az energiafogyasztás jelentés részéért, ezek korszerűsítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy javuljon a hatékonyság, mondta Stefan Lechtenboehmer, a Wuppertal Institut munkatársa. A Zöld tanulmány úgy számol, a 3,8 milliós lakóépület állományból 2050-ra több mint 2 milliót felújítanak, további félmilliót lecserélnek, így az épületek 2/3 az épületeknek jó e hatékonysági szintre kerül. A másik terület, amiben komoly hatékonyságjavítási potenciál van a közlekedés. A szakember a vasúti szállítás erősödését és alacsonyabb fogyasztású újabb autók terjedését vetítette előre. Ha sikerül javítani a hatékonyságon akár 30 százalékos energiamegtakarítást érhet el az ország 2050-re a közlekedésben a 2010-es szinttel összevetve, mondta Lecthenboehmer. Mindkét területen a szabályozás szigorítására és nagymértékű beruházásra van szükség ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, tette hozzá.  

A Zöld könyv szerint, ha valamennyi javasolt energiahatékonysági intézkedést végrehajtanak, a teljes energiaellátás tekintetében körülbelül 50 százalékra, a villamos energián belül durván 80 százalékra teszi a megújulók részarányát, úgy hogy a teljes energiafogyasztás körülbelül 60 százalékkal csökken, mondta Jávor. Ennek eredményeképpen a 2050-ig 70 százalékkal csökkenne az ország CO2 kibocsátása, tette hozzá.

A tanulmány készítőinek célja egy olyan anyag készítése volt, mely egyértelműen bebizonyítja, van alternatívája a paksi atomerőmű bővítésnek. Egy vitát szeretnék indítani Magyarország energia jövőképéről, stakeholderekkel és a lakossággal, mondta Jávor. Kapcsolódik a tanulmányhoz egy regionális program is: szeptemberben Prágában hasonló cseh és lengyel projektekkel vetik össze az anyagot, és megvizsgálják, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy ebbe az irányba mozduljon a régió energiapolitikája, mondta Jávor. Terveik között szerepel más uniós vagy unión kívüli országokkal történő konzultáció is. Emellett Brüsszelben, az Európai Parlamentben a program iránt érdeklődő képviselők bevonásával együttműködést indítanak, akik részt vesznek egy regionális léptékű regionális energiastratégia kialakításában.  A tanulmány a fenntarthatoenergia.hu oldalon érhető el. 

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport