NRGreport
Menü

Mit exportálnak a közel-keleti országok? - infografika

A Visual Capitalist infografikája azért sok meglepetést nem okoz: az elsőszámú exporttermék a régióban a nyersolaj és az olajszármazékok, de egyes országokban a színesfémek, sőt az ópium is jelentős bevételt hoznak. 

Az alábbi infografikán nyomon követhető, milyen nyersanyagokat, ásványkincseket és termékeket exportálnak elsősorban a Közel-Kelet államai. Az elsőszámú termék természetesen az olaj és az ebből készült olajszármazékok. A 2015-ös adatok szerint a térség országai 325 milliárd dollár értékben exportáltak olajat, ami a globális olajexport 41,3 százaléka. 

A térség nagy olajtermelői, Szaúd-Arábia, Irak, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Irán és Omán egytől egyig a 15 legnagyob olajexportőr ország között található. Az infografikán látható Oroszország és Kazasztán is ennek az előkelő csoportnak a tagja. 

Az olajon kívül más fontos és érdekes exporttermék is látszik a Visual Capitalist infografikáján. A régió egyik legfejletteb gazdaságának számító Izrael például nem olajat, vagy más energiahordozót, hanem elektronikai cikkeket, szoftvereket, gyémántot és gyógyszeripari termékeket exportál elsősorban. 

A háború sújtotta Afganisztán sem számít nagy olajtermelőnek, ezért más - nem feltétlenül legális - exportképes termékek után kellett néznie. A legnagyobb exportcikk itt az ópium és származékai, amelynek értéke 2013-ban elérte a 3 milliárd dollárt, ez az afgán GDP 15 százalékának felel meg. 

Más, olajban szegény országok, például Örményország fő expportcikke a nyersvas, a megmunkálatlan vörösréz, vagy a különböző színesfémek.

 

Courtesy of: Visual Capitalist