Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Portugália négy napig csak megújuló energiát használt

NRGreport | 2016.05.18. 14:42

Az elmúlt hét folyamán négy napon keresztül kizárólag szél-, nap- és vízenergiából származó elektromos áramot fogyasztott Portugália – írja a Guardian. 

Portugáliában a múlt héten 107 órán keresztül csak megújuló energiaforrásokból, napenergiából, szélenergiából és vízenergiából származó elektromos áramot fogyasztott a lakosság május 7-én reggel 6.45-től a következő hét szerda délután 5.45-ig – derült ki az ország elektromos hálózatának adataiból. 

A portugál bejelentés néhány nappal azután látott napvilágot, hogy Németország is közölte: május 15-én vasárnap az ország energiaszükségletét szinte teljes egészében tiszta energiaforrásból fedezték. Az energiaárak a nap folyamán többször is nagatívba fordultak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a fogyasztók kaptak pénzt a fogyasztásért. 

Portugália még 2013-ban is a megtermelt elektromos áram felét fosszilis tüzelőanyagok elégetésével fedezte, a nukleáris energia 27 százalékot, a szélenergia 7,5 százalékot, a napenergia pedig 3 százalékot tett ki – az Eurostat adatai szerint. 

2015-ben az arányok jelentősen változtak, a szélenergia részaránya 22 százalékot, a megújulók részaránya együttesen pedig 48 százalékot tett ki – írja a Guardian

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.