NRGreport
Menü

Áder János: mindnyájan felelősek vagyunk a környezetünkért

Fontos, hogy a következő generációkban minél hamarabb tudatosodjon, hogy mindnyájan felelősséget viselünk a környezetünkért - mondta a köztársasági elnök az MTI-nek a második Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon tett pénteki látogatásán Gödöllőn.

A szerdától vasárnapig tartó rendezvény kifejezetten diákoknak szóló harmadik napján Áder János részt vett filmvetítésen és meglátogatott több, a fesztivált kísérő környezet- és természetvédelmi programot is.

A köztársasági elnök kiemelte: ma a legnagyobb probléma, hogy többet veszünk el a természettől, mint amit az természetes úton pótolni tud, azaz föléljük gyermekeink és unokáink jövőjét. Világosan látható, hogy ez hosszú távon nem tartható, mégis mintha nem akarnánk erről tudomást venni - fogalmazott.

Hozzátette: a politikai döntések nagy késéssel születtek és születnek meg, ezért fontos szövetségeseket keresni, a legjobb partnerek pedig ehhez a fiatalok lehetnek, akiknek az életéről van szó.

Áder János rámutatott arra, hogy a gödöllői természetfilm fesztiválon sok olyan alkotással találkozhatnak a fiatalok és olyan impulzusokat kaphatnak, amelyek segíthetik a szemléletformálást.

Az idei kiemelt téma, a víz, a vizes élőhelyek és védelmük kapcsán beszélt arról is, hogy a közelmúltban az MTA elindított egy kutatási programot, 2017 pedig a víz éve lesz. Kiemelte: az akadémia a vízügyi kutatásokra kíván koncentrálni, az előkészítésére egy tudósokból álló testületet kért fel, a munkát május elejére befejezték és elkezdődik az érdemi kutatómunka.

Az államfő szólt arról is, hogy "Magyarországra úgy tekintünk, mint a vizek országára, s valóban nagyon sok jó minőségű vizünk van, de erre vigyáznunk kell". Megjegyezte: a baj nagyon könnyen megtörténhet, óriási károk keletkezhetnek természetes vizeinkben, a károk elhárítása pedig jelentős költségeket eredményez, ahogy történt ez például a tiszai ciánszennyezés vagy a vörösiszap-katasztrófa esetén.

Áder János szerint a vizek megóvásának legolcsóbb módja a prevenció. Erre nemcsak azért van szükség, hogy megfelelő vízhez jussunk, hanem mert évtizedeken belül a jó minőségű víz az egyik legfontosabb exportcikk lesz. 

A második alkalommal megrendezett nemzetközi természetfilm fesztiválra idén csaknem 300 nevezés érkezett, a közönség a száz legjobb filmmel találkozhat a rendezvény ideje alatt. Az ünnepélyes eredményhirdetést és gálát szombaton a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában tartják, ahol összesen 15 díjat osztanak ki.

A filmvetítések mellett természet- és környezetvédelmi programok, koncertek és fotókiállítások is várják az érdeklődőket, a fesztivál összes programja ingyenes. A rendezvénybe idén a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum is bekapcsolódott, ahol kihelyezett vetítések és családi programok várják ingyenesen a közönséget szombaton és vasárnap.

Forrás: MTI