NRGreport
Menü

Venezuela olajjal fizethet az indiai gyógyszerekért

A kifizetetlen indiai gyógyszerszámlákat olajszállítással egyenlítené ki a válságba sodródó Venezuela. 

Az egyre súlyosbodó válságba kerülő Venezuela képtelen kifizetni tartozásait több indiai gyógyszeripari cég felé, ezért az indiai döntéshozók azt javasolják, hogy olajjal fizessen a latin-amerikai ország. 

Az india gyógyszeripari cégek az utóbbi néhány évben jó lehetőségeket láttak, az akkor még nagy fejlődési potenciállal rendelkező venezuelai gazdaságban és nagy mennyiségben szállítottak ide gyógyszereket és más gyógyszeripari termékeket. Azóta azonban az alacsony olajáraknak és a rossz válságmenedzselésnek köszönhetően Venezuela képtelen fizetni ezekért a termékekért és több tízmillió dolláros összegekkel tartozik az érintett indiai vállalatoknak. 

A Dr Reddy's gyógyszercég egyedül az idei első negyedévben 65 millió dollárnyi tartozásról számolt be, a Glenmark Pharmaceuticals Inc.-nek pedig 45 millió dollárral tartozik Venezuela. 

A venezuelai kormánynak ugyanakkor égető szüksége van a gyógyszerekre, mert enélkül súlyos ellátási zavarok lépnének fel, ezért gyakorlatilag minden megoldás érdekli a caracas-i vezetést. 

Az olajat-gyógyszerekért terv ötlete az indiai kereskedelmi minisztériumtól származik és az ügyletben az állami Bank of India lenne a közvetítő. 

Az ügylet nem példanélküli: korábban az indiai kormány rizzsel és gabonával fizettett az iráni olajért az Iránt sújtó nemzetközi szankciók idején. 

A mostani terv egyelőre kezdeti stádiumban van, de hivatalos indiai források megerősítették, hogy Venezuela hajlandó lenne egy ilyen megodásra. Az első tárgyalások nyáron kezdődnek - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com

NR címlapCímlap

Még több cikk »