Fenntarthatóság

Egy kisvárosnyi károsanyagot bocsát ki a legújabb luxus óceánjáró

NRGreport | 2016.05.23. 08:40

Megállíthatatlanul bővül a turisztikai célú hajózási szektor, amelynek legújabb darabja a napokkal ezelőtt átadott Harmony of the Seas luxushajó. A közel 9 ezer fő szállítására képes monstrum naponta 363 ezer liter nehéz díezlolajat fogyaszt, és a hozzá hasonló óriások érezhetően rontják a kikötővárosok levegőjét. 

Néhány nappal ezelőtt adták a Royal Caribbean legújabb hajóját, a világ legnagyobb utasszállítójának számító Harmony of the Seas-t. A hajó vasárnap hagyta el Southampton kikötőjét, de városlakók közül sokan ezt egyáltalán nem bánják. A 6780 utas és 2100 főnyi személyzet szállítására képes óriás ugyanis érezhetően szennyezi a város levegőjét – írja a Guardian. 

A hajózási turizmus az idegenforgalom egyik legdinamikusabban bővülő üzletága. Egyre több hatalmas hajó szeli az óceánok vizet, amelyeken egyszerre több ezer ember tölti szabadidejét. A hajók ugyanakkor egyre inkább szennyezik a környezetet is. 

A Harmony of the Seas-t három óriási méretű, négy emelet magas, 16 hengeres dízelmotor hajtja a nyílt vízen, a kikötők közelében pedig segédmotorokkal közlekedik. A Wärtsilä márkájú motorok teljes sebességnél óránként 5212 liter üzemanyagot égetnek el, egy nap alatt pedig 363 399 litert fogyasztanak az egyik legszennyezőbb dízelolafajtából. 

Igaz ugyan, hogy ezek a hajók a kikötőkben, illetve az amerikai és az európai partok közelében a szigorú előírások miatt kizárólag alacsony kéntartalmú üzemanyagot használhatnak, de Colin MacQueen, a Southampton Clean Air környezetvédő csoport tagja szerint az ehhez hasonló óceánjárók és a konténerhajók füstje érezhetően szennyezi a város levegőjét. MayQueen szerint a hajók füstjét az uralkodó széljárás a város felés sodorja és amikor 4-5 ilyen óriás is a kikötőben horgonyoz, a levegő szó szerint büdös a városban. A környezetvédők próbálják arra kérni a hajótársaságokat, hogy a kikötőkben a szárazföldi hálózatot használják, de eddig elutasító választ kaptak. A probléma ráadásul nem csak az, hogy maguk a hajók szennyezik a levegőt. Az utasokat, a személyzetet és a szükséges felszereléseket, élelmiszert szállító buszok, teherautók is óriási mennyiségű szennyezőanyagot bocsátanak ki. 

(Forrás: Royal Caribbean)

A Royal Caribbean természetesen az összes lehetséges fórumon azt hangoztatja, hogy a Harmony of the Seas és tesvérhajói esetében is a legmodernebb és leghatékonyabb szennyzéscsökkentő és ellenőrző berendezéseket használják és a hajók megfelelnek minden előírásnak. 

A tengerjáró hajók légszennyezésével foglalkozó belga és német elemzők szerint ugyanakkor ezek a hajók akár napi 150 tonna üzemanyagot is elégethetnek és több ként engednek a levegőbe, mint több millió autó, és több nitrogén-dioxidot, mint egy közepes méretű város. Axel Friedrich, az egyik legnevesebb környezetszennyezéssel foglalkozó német elemző szerint pedig egyetlen ilyen hajó több mint öt tonna károsanyaggal és 450 kilogramm extra finom porral szennyezi a környezetet naponta. Ráadásul a csökkentett kéntartalmú üzemanyag is százszor károsabb hatású, mint az autókban használt dízelolaj. 

Daniel Rieger, a német Nabu környezetvédelmi csoport közlekedési felelőse szerint ezzel tisztában vannak a hajótársaságok is, amelyek azt kommunikálják, hogy a turisztikai célú hajózás kifejezetten környezekímélő iparág, de ennek pont az ellenkezője igaz. Rieger szerint egyetlen ilyen hajó annyi károsanyagot bocsát ki egyetlen út alatt, mint ugyanezen távolságon ötmillió autó, mivel ezek a hajók olyan nehéz üzemanyagot használnak, amit a szárazföldön veszélyes anyagnak minősítenének. 

A Nabu megmérte a nagy németországi kikötők légszennyezettségi szintjét is és azt találta, hogy a hajók üzemanyaga 3500-szor több ként tartalmaz, mint az autókban használt dízel üzemanyag, ráadásul a hajókon nincsenek olyan szűrőberendezések sem, amelyek az autóknál és a teherautóknál ma már kötelezőek. 

Southampton például, ahol a Nagy-Britannia második legnagyobb konténerkikötője és Európa legforgalmasabb utasterminálja található, azon kilenc brit nagyváros között található, ahol a WHO adatai szerint rendszeresen az egészségügyi határértékek felett van a légszennyezettség. Az itt parkoló hajók még álló helyzetben is a nap huszonnégy órájában folyamatosan működtetik motorjaikat a szükséges energiaellátás miatt, ezért a kikötők környékén egyre gyakoribbak az aszthmatikus megbetegedések. 

Ez az állapot pedig a szektor bővülésével a közeljövőben várhatóan tovább romlik. A társaságokat tömörító szövetség szerint 2016-ban nem kevesebb, mint 24 millió utast szállítanak világszerte a nagy szállodahajók, míg 2006-ban ez a szám még 15 millió, 1980-ban pedig csupán 1,4 millió volt – írja a Guardian

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.