NRGreport
Menü

Beindulhat az olaj rali?

A kitermelés kiesések és az elsősorban Kínának köszönhető magasabb kereslet miatt az elkövetkező hónapokban a mostaninál jóval stabil lábakon állhat az olaj a Jefferies szerint. Ez pedig az árak további emelkedését is hozhatja.

Az olajpiac a korábbi túlkínálatos állapotból áprilisban túlkeresletbe fordult át, miután Nigériában és Kanadában mintegy napi 2 millió hordós termelés esett ki - írja a CNBC. Amennyiben így a kereslet növekedése fennmarad, a nem OPEC országok kitermelése pedig tovább csökken, az idei harmadik negyedév végére jelentősen javulhatnak az olajpiac fundamentumai, ami áremelkedést indíthat el, a Jefferies szerint.

Az elemzők hangsúlyozzák, 50 dollár feletti olajáraknál már az amerikai olajfúró kapacitások ismét emelkedhetnek, ez a potenciális kitermelés növekedés azonban elenyésző lehet a palagáz mezők kieső termeléséhez képest. Az elemzőház úgy véli, amíg a termelésben lévő amerikai olajkutak száma nem emelkedik 500 fölé, addig az USA kitermelése csökkenhet.

A Baker Hughes olajipari szolgáltató adatai szerint a múlt héten 404 aktív fúrótorony volt az USA-ban, ami a legalacsonyabb 1949 óta, amióta a társaság gyűjti az adatokat.

Forrás: CNBC