Címlap

Teljes sztrájk a francia olajfinomítókban

NRGreport | 2016.05.24. 11:56

A CGT szakszervezet felhívására teljes vagy részleges munkabeszüntetés van Franciaország összes olajfinomítójában.

Franciaország összes – azaz mind a nyolc – olajfinomítójában részleges vagy teljes munkabeszüntetést ért el a CFG szakszervezet, akik a munkaerőpiaci reformok miatt sztrájkolnak, jelentette a CNBC.

A legfrissebb jelentések szerint minden finomító csatlakozott a teljes munkabeszüntetéshez, a Jefferies elemzője szerint, ha ez így van, akkor veszélybe került a teljes francia napi 1,4 millió hordós kapacitás.

Franciaországban 11 500 benzinkútból 820 töltőállomáson már vasárnapra elfogyott a benzin és további 800 benzinkút jelezte, hogy valamelyik üzemanyagtípusból már csak alig van a tartályokban – közölte Alain Vidalies, az ország közlekedési minisztere. Mostanra az összes, mintegy 2000 kútnál vészesen fogy az üzemanyag tartalékok szintje, a munkabeszüntetés a teljes szektorra kihat.

Az olajipari dolgozók nem csak a munkát szüntették be, de több helyen is akadályozzák az olajterminálok és tárolók ki és bemenő forgalmát: a munkajogi reformok ellen tiltakozó kamionsofőrök blokkolták a nyolc nagy franciaországi olajfinomítóhoz vezető utakat, így a szállítmányok nem jutnak el a töltőállomásokra.

Franciaország nyolc finomítója közül a Total üzemeltet 5-öt, az Esso 2-őt, míg a Petroineos 1-et.

A szakszervezetek és a diákok egy hónapja tüntetnek a Francois Hollande elnök által rendeleti úton keresztülvitt munkajogi reformok ellen. A reformok része, hogy rugalmasabbá tennék a munkaidőt és a vállalkozásoknak megkönnyítenék az elbocsátásokat.

Piaci reakció – tőzsdei árcsökkenés eddig a Total és Esso papírjaiban nem volt, elemzők szerint ez a sztrájk hosszától is függ.

A francia elnök elítélte az olajfinomítók blokádját

Francois Hollande francia államfő kedden elítélte, hogy a munkajogi reform ellen tüntető szakszervezetek felhívására a dolgozók egy része elfoglalta az olajfinomítók és -raktárak egy részét, üzemanyaghiányt okozva az ország egyes részeiben.

A France Culture kulturális közrádiónak adott interjúban a köztársasági elnök jelezte, hogy tisztelettel van a legitim követelésekkel fellépő tiltakozókkal szemben, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadná a blokádot, amely "egy kisebbség által meghirdetett stratégián alapul".

A dél-franciaországi Fos-sur-Mer olajfinomítóját és egyik üzemanyagraktárát kedden hajnalban erővel "szabadították fel" a rohamrendőrök, akik a blokádot meghirdető CGT szakszervezet radikális aktivistáinak "jelentős ellenállásába" ütköztek – közölte a helyi prefektúra.

Franciaország nyolc olajfinomítójából hatot foglaltak el hétfő estig a CGT tagjai, megakadályozva ezzel a benzinkutak üzemanyag-ellátásának folyamatosságát. Kedden délelőtt a CGT azt közölte, hogy a rendőri fellépésre válaszul már mind a nyolc olajfinomítóban sztrájkolnak a dolgozók.

Manuel Valls miniszterelnök kedden jelezte, hogy a rohamrendőrök további létesítményeknél is be fognak avatkozni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki üzemanyaghiány az országban, s arra kérte a CGT-t, hogy viselkedjen "felelősségteljesen". A kormányfő előzőleg zsarolásnak nevezte a radikális szakszervezeti fellépést, és arra kérte az üzemanyaghiánytól tartó franciákat – akik megrohamozták a benzinkutakat -, hogy "ne engedjenek a pániknak".

"Az állam a legnagyobb határozottságról és eltökéltségről tesz tanúbizonyságot. A rendőri erők péntek óta felszabadítják a blokád alá vett raktárakat Bretagne-ban, Normandiában. Észak-Franciaországban és Auvergne-ben. Más létesítményeket is felszabadítunk" – mondta a Jeruzsálemben tartózkodó Manuel Valls az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

"Szó sem lehet arról, hogy a franciák üzemanyaghiányban, blokádtól szenvedjenek, hogy a gazdaságunkat leblokkolják" – tette hozzá a kormányfő, aki azt is kizárta, hogy a tiltakozások miatt a munkajogi reformot visszavonja a kormányzat.

Manuel Valls szerint a tiltakozás radikális formáját választó CGT zsákutcába jutott. "A frontális konfliktus gondolata elavult, régimódi, konzervatív. A fogyasztók, gazdaságunk, iparunk túszul ejtése, az ilyen akciók folytatása a szöveg visszavonását követelve, nem demokratikus" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Alain Vidalies közlekedési államtitkár a BFM hírtelevízióban azt mondta, hogy a mintegy 12 ezer benzinkút 20 százaléka volt kénytelen bezárni vagy került nehéz helyzetbe. De míg a múlt héten elsősorban az ország északi és nyugati részén volt érezhető a blokád hatása, kedden már délen és a Párizs környéki régióban is zárva volt a benzinkutak több mint tíz százaléka.

Elemzők szerint nem áll fenn az üzemanyaghiány kockázata, az országnak egyelőre nincs szüksége a legalább két hónapra elegendő stratégiai tartalékok bevetésére. A hiányt a benzinkutaknál a pánik okozza, az autósok háromszor annyi üzemanyagot vásároltak az elmúlt napokban, mint általában.

Francois Hollande ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

  NRGreport
Címkék
#Esso   #franciaország   #olaj   #olajfinomító   #sztrájk   #Total  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.