NRGreport
Menü

24 ezer forint a csirkehús kilója Venezuelában

A teljes gazdasági és politikai válságba süllyedt Venezuelában a hét elejétől kezdve átszámítva több mint ötezer forintba kerül egy kilogramm kukoricaliszt, míg egy kilogramm csirkéért több mint huszonnégyezer forintot kénytelen fizetni a lakosság.

A baloldali vezetésű országban központilag határozzák meg az alapvető élelmiszerek árát.

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya az elmúlt tizenöt hónapban az alapvető alapanyagként használt kukoricaliszt kilónkénti árát 19 bolívar értéken fagyasztotta be.

Hétfő óta azonban a kukoricaliszt árát tízszeresére, 190 bolívarra, vagyis átszámítva több mint ötezer forintra emelték a hatóságok.

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajkészleteivel, ám miután gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, az olaj világpiaci árának zuhanása miatt a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció, és szinte mindenből hiány van.

Az árak meghatározásáért felelős központi szerv a héten ugyancsak bejelentette, egy kilogramm csirke ára, amelyet 2015 februárja óta befagyasztottak, 65-ről 850 bolívarra, vagyis tizenháromszorosára emelkedik. Ez több mint huszonnégyezer forintnak felel meg.

Már nem gyártanak kólát és sört sem.

Venezuelában tavaly 5,7 százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék, és ebben az évben további 8 százalékos csökkenést várnak a Nemzetközi Valutaalap szakértői.

2015-ben az infláció mértéke elérte a 180 százalékot, idén várhatóan meghaladja a 700 százalékot is.

A törvényhozásban többségbe került ellenzék 1,8 millió aláírást gyűjtött össze, hogy még az idén népszavazást lehessen tartani Maduro leváltásáról, amit felmérések szerint az emberek hetven százaléka támogatna.

Forrás: MTI