Vállalatok

Venezuela eladja aranytartalékát

NRGreport | 2016.05.26. 09:05

A teljes gazdasági csőd szélére sodródott Venezuelában történelmi mélypontra süllyedtek az ország aranykészletei, miután a caracasi vezetés az idei első negyedévben 1,7 milliárd dollárnyi aranytól vált meg annak érdekében, hogy halmozódó küladósságait fizetni tudja. 

Az OPEC-tagállam Venezuela aranykészletei 30 százalékkal estek vissza egy év alatt. Az IMF adatai szerint idén februárban és márciusban 40 tonna aranyat adott el az ország, amelynek teljes, 12,1 milliárd dollárt kitevő tartalékának 70 százaléka arany – írja a CNBC

Venzuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékaival, és a bevételek 95 százaléka származik az olajból. A szakszerűtlen vezetésnek és nem utolsó sorban az elmúlt másfél évben zuhanó olajáraknak köszönhetően azonban az ország a tönk szélére került. Az utóbbi napokban tapasztalt olajár-emelkedés ellenére a csökkenő kitermelés vélhetően tovább rontja a venezuelai gazdaság helyzetét a közeljövőben. 

Az IMF előrejelzése szerint a  venezuelai gazdaság idén 8 százalékkal esik vissza, 2017-re pedig 4,5 százalékos csökkenést valószínúsít a valutaalap. Az infláció 1642 százalékosra nő 2017-ben az IMF szerint, a költségvetési hiány pedig a GDP 20 százaléka körül lesz. 

A külföldi adósságok visszafizetése érdekében az ország 2015 márciusában kezdte meg aranykészleteinek értékesítését. Mintegy 367 tonnával Venezuela rendelkezett a világ tizanhatodik legnagyobb aranykészletével és tavaly a készlet első részét 1 milliárd dollárért adta el az amerikai Citi Banknak.

Az újabb aranyeladások is azt jelzik, hogy Venezuelának égető szüksége van készpénzre. Az állami PDVSA olajvállalatnak például csak az idei évre 6 milliárd dolláros tőke és kamattartozása van és a csőd elkerülése érdekében az adósságfizetés átütemezését szeretné elérni. 

A venezuelai vezetésnek májusban sikerült megállapodást kötni legnagyobb hitelezőjével, Kínával a kölcsönök meghosszabbításáról. Korábban már beszámoltunk róla, hogy Venzuela Kínának olajat adna további kölcsönök reményében, Indiának pedig szintén olajjal fizetne különböző gyógyszeripari termékekért.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.