Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Csak 1 napig volt 50 dollár felett az olaj

NRGreport | 2016.05.27. 06:38

Mindössze 1 napot volt 50 dollár felett az olajár, a péntek reggeli kereskedésben ismét lefelé tart a nyersanyag árfolyama. A befektetők profitrealizálásba kezdtek a közelgő OPEC-ülés előtt.

1 napot töltött az 50 dolláros lélektani szint felett az olajár, pénteken reggel az árak csökkenésnek indultak, júliusi határidőre 49 dollár körül kereskedik a WTI-t, és a Brent is 50 dollár alatt jár. A gyengülésben szerepe lehet, hogy a dollár erősödött, ez az olaj mellett a többi nyersanyagnak is fáj, hiszen a nem dollár alapú beszerzési költségeket emeli, ami számos szereplőnél kereslet visszafogó hatásként jelentkezhet – írta a Portfolio.hu.

A befektetők továbbá amiatt is profitrealizálásba kezdhettek, mert közeleg az OPEC-országok soron következő ülése, erre június 2-án kerül sor. Az ülésen valószínűleg nem születnek olyan intézkedések, melyek a kartell olajpiaci hozzáállásában lényeges változásokat jelentenének: amíg az olajárak emelkedő trendben vannak, nincs kényszer arra, hogy a termelést visszafogják, illetve befagyasszák.

A mostani 50 dollár körüli szint pszichológiailag fontos ellenállás az olaj előtt, egyes kereskedők szerint azonban a mostani árak nem tükrözik megfelelően, hogy pontosan mi is történik a kereslet-kínálat viszonyában.

Az olaj közelmúltban látott nagy emelkedésében kiemelt szerepe volt, hogy egyes elemzések szerint májusban az olajkereslet szintje már meghaladhatta a kínálatét a nigériai és kanadai kitermelés visszaesések miatt.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajár   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.