Vállalatok

Ipari gázpiaci tranzakciót engedélyezett a GVH

NRGreport | 2016.05.31. 11:52

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Messer Hungarogáz Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen az Air Liquide Hungary Gáztermelő Kft.-ben.

A Messer Hungarogáz Kft. a Messer-csoportba tartozik, a csoport ipari és orvosi gázok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik a világ mintegy 30 országában. A csoport magyarországi tagjai oxigén, nitrogén és széndioxid előállításával, valamint értékesítésével, ezen felül a Messer-csoport külföldi tagjai által előállított további ipari gázfajták magyarországi forgalmazásával foglalkozik.

Az Air Liquide Hungary Gáztermelő Kft. oxigén és nitrogén gyártásával és értékesítésével, valamint más ipari gázok külföldről történő beszerzésével és értékesítésével foglalkozik.

Az ipari gázok felhasználása – az ipar számos területe mellett – az egészségügyre, a környezetvédelemre és a labortechnikára is kiterjed.

Az összefonódás hatásainak értékelésekor a GVH a forgalmazási módok szerint külön-külön vizsgálta az egyes gázok forgalmazóit, az értékesítési arányokat, a piacra lépés lehetőségeit, a vevők és a beszállítók helyzetét, valamint figyelemmel volt a piaci szereplők véleményére is.

A GVH megállapította, hogy a fúzió engedélyezésével nem csökken a verseny a magyarországi ipari gázértékesítés lehetséges piacain, egyrészt a piacvezető Linde Magyarország Kft. mint a Messer legközelebbi versenytársának jelenléte, másrészt az import aktív szereplőinek intenzív versenystratégiája miatt. Az egyetlen kivételt a tartályos hidrogén értékesítésének piaca képezi, amelyen azonban a jelentős vevői erő, valamint a Linde kizárólagos beszállítói pozíciója képes megakadályozni azt, hogy az egyesült cég visszaélhessen a megnövekedett piaci részesedéséből fakadó nagyobb piaci hatalmával, ezért a verseny csökkenése ezen a piacon sem lehet számottevő – közölte a GVH.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.