NRGreport
Menü

Nem változik az OPEC stratégiája 

A várakozásoknak megfelelően nem történt irányváltás az OPEC eddigi politikájában és az olajkartell tagállamai nem korlátozzák olajkitermelésüket - a csütörtöki ülésen részt vevő egyik küldött szerint.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének csütörtöki bécsi találkozóján abban állapodtak meg a résztvevők, hogy nem változtatják meg a szervezet eddigi stratégiáját és nem korlátozzák a kitermelést - írja a CNBC egy, az ülésen résztvevő küldöttre hivatkozva. 

A lapnak a konferencia két résztvevője is úgy nyilatkozott, hogy a nigériai Mohammed Barkindo-t választották az olajkartell új főtitkárává. 

Az üléstől a szakértők nem vártak látványos eredményt, egyrészt mivel az is kérdéses, hogy az 50 dollár körüli jelenlegi olajárak mellett egyáltalán szükség van-e a termelés korlátozására, másrészt az utóbbi időben egyre keményedő szaúdi stratégia is arra enged következtetni, hogy nem várható döntés. 

Ennek ellentmondott néhány OPEC-képviselő utóbbi napokban tett nyilatkozata, amely szerint a szaúdiak akár támogatnák is, hogy a kartell teljes kitermelését befagyasszák. Ez jelentős változás lenne az olajmonarchia stratégiájában, amely eddig arról szólt, hogy a csökkenő árak ellenére is növelni kell az ország kitermelését a piaci részesedés növelése és Irán visszaszorítása érdekében. Utóbbi állam sem szívesen csökkentené kitermelését, amit épp a közelmúltban sikerült a szankciók előtti szintre visszatornászni. 

A tagállamok tehát megosztottak voltak a termelés korlátozásának a kérdésében, amit az sem indokolt, hogy néhány olajtermelő régió - elsősorban Kanada és Nigéria - kiesése miatt a piaci túlkínálat is enyhült. 

Az OPEC egyébként decemberig hivatalosan napi 30 millió hordós kitermelési kvótát határozott meg saját maga számára, amit természetesen már túl is léptek. 

Az északi-tengeri Brent alaptípus ára a bejelentést követően esni kezdett és elszakadt a nap elején tesztelt 50 dollár körüli szintről. 

Forrás: Portfolio, NRGreport, Equilor