Vállalatok

Erőműveket vásárolhat a Budapest Erőmű Zrt.

Végh Zsófia | 2016.06.06. 03:50

A Budapest Erőmű Zrt. vásárlásokkal, illetve a hazai állami és piaci szereplőkkel közös befektetések révén növekedne – mondta az NRGreportnak Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalat stratégiája kapcsán. A szakember beszélt az anyavállalat nemzetközi terveiről is. Interjú.​

 

Lassan fél éve, hogy az Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH) többségi tulajdonosa lett a Budapest Erőmű Zrt.-nek (BERT). Milyen változást hozott ez a cég üzletpolitikájában és napi működésében?

Az üzletpolitika alapvetően nem változott: versenyképes áron, hosszú távon szeretnénk Budapesten hőt szolgáltatni,emellett részt kívánunk venni a hazai villamos energia és villamosenergia-tartalék piacokon.

Nem változnak a hangsúlyok? Nem kap nagyobb szerepet például ez utóbbi cél, a villamosenergia-piaci jelenlét?

A BERT termékportfóliójában nem helyeződnek át a súlypontok. Mindhárom termékcsoport (hő, villamos energia és villamosenergia-tartalék) terén próbáljuk maximalizálni lehetőségeinket.  Szeretnénk hő oldalon bővülni – itt mindenképp a Főtáv Zrt-vel kell együttműködni –, tárgyalunk a céggel egy közös beruházásról, hogy ez megvalósulhasson. Kismértékű organikus növekedést látok a BERT esetében, nagyságrendi hangsúlyeltolódásról azonban nincs szó.

Az új tulajdonos szeretné a BERT-et növekedési platformként használni arra, hogy újabb bővülési lehetőségeket találjon, s ezekkel olyan szinergiákat hozzon létre üzleti és működési oldalon, amelyekkel többletértéket tud teremteni.

Pontosan mit jelent ez?

Számos hazai erőmű tulajdonosa újraértékeli magyarországi jelenlétét – ez mindenképpen egy fejlődési lehetőség új tulajdonosunk számára. Vannak projektek, például a dél-budapesti hőhasznosító (HUHA 2), amelyek szintén továbblépést jelenthetnek. A tulajdonosnak tehát a BERT egy platform, ahol akvizíciókkal, hazai állami és piaci szereplőkkel közös befektetések révén tud tovább növekedni.

Milyen időtávon tervezik végrehajtani mindezt?

Terveink szerint közel egy-másfél év leforgása alatt több beruházást valósíthatunk meg.

Mely erőművek jöhetnek szóba, s hogy milyen kapacitás-bővüléssel számolnak?

Konkrét erőművekről még túl korai nyilatkozni, de a piaci szereplők tisztában vannak azzal, mely erőművek jöhetnek szóba.

Sok az olyan erőmű, ami áll: nem éri meg üzemeltetni őket ilyen alacsony villamosenergia-árak mellett.

Ez egy európai tendencia: sok megújuló lépett be a piacra, ami olyan mértékű többletkapacitást jelent, hogy kiszorítja a hagyományos erőműveket, míg az árak ezzel párhuzamosan folyamatosan esnek. A piaci szereplőkkel beszélgetve egyre kevésbé látom, hogy az elemzők vagy a vállalatvezetők határozottan kijelentenék, hogy a jelenlegi ár már tovább nem csökkenhet. Nagyságrendi drágulást pedig semmiképp sem várok a piacon.

Említett együttműködéseket – milyen megegyezésekről tárgyalnak?

Több projekten dolgozunk együtt a Főtávval. Mindegyik célja az, hogy Budapesten kedvezőbb árú legyen és fejlődhessen a távfűtési szolgáltatás. Észak-Pesten a főváros bővíti a hulladékhasznosító kapacitását:az újpesti és az újpalotai hőkörzetet összekötötte, hogy nyáron nagyobb területekre lehessen szolgáltatni. A hulladékhasznosító tekintetében együtt dolgozunk, hogy a megnövekedett kapacitás minden időszakban kitáplálható legyen,vagyis nyáron visszafogjuk termelésünket, hogy helyet adjunk a hulladékból nyert hőnek.

Vinkovits András

Mennyire tartja versenyképesnek a távhőt? Több nagy ingatlanfejlesztő használná lakóingatlanokban, de rossz megítélése miatt nem teszi, kereskedelmi ingatlanban ugyanakkor alkalmazzák.

Ezen a területen már tudatosult a befektetőkben, hogy a távhő, a magasabb hatásfokú kapcsolt energia növeli az ingatlan értékét. A lakóingatlanok vásárlóiban még nem tudatosult mindez,ám ha gazdasági szempontból nézik, rengeteg beruházási és üzemeltetési költséget meg tudnak takarítani.

Mégsem ez a helyzet – sokan továbbra is az egyedi fűtés és az egyszeri beruházás mellett döntenek. Az állami támogatási programok miatt az újlakás-építések és korszerűsítések felfutása várható, ami bármelyik távhőszolgáltató cégnek komoly üzleti lehetőség.

Ha valaki ma vesz egy kondenzációs kazánt, arra kell készülnie, hogy – bármilyen más műszaki, háztartási eszközhöz hasonlóan–akár 8-10 éven belül le kell cserélni,arról nem is beszélve, hogy folyamatos karbantartást, javítást igényel. Gazdasági szemszögből nézveminden elfogultság nélkül kijelenthető, hogy a távhő versenyképes fűtési modell,ráadásul környezetbarátabb az egyedi fűtésnél, nemcsak azért, mert nagy hatásfokú berendezésekkel állítjuk elő a hőt, hanem mert folyamatosan ellenőrizzük működésünket, károsanyag-kibocsátásunkat.

Üzleti terveikben számolnak a lakóingatlan boom-mal?

Nem múlik el igazgatósági ülés anélkül, hogy az új tulajdonos meg ne kérdezné, mit teszünk azért, hogy távhő-értékesítésünk nőjön. Most készítjük stratégiánkat, a tulajdonos ragaszkodik ahhoz, hogy ennek része legyen a távhőtermelés növelése. Elsődlegesen a Főtávval szeretnénk együttműködni, mivel a fővárosi távhőszolgáltató van aktív kapcsolatban a fogyasztókkal. A Főtávot úgy segítjük, hogy a csatlakozást követő időszakban versenyképes díjstruktúrát alakítunk ki az új fogyasztók megnyerése érdekében.

Miben áll és mitől versenyképes a díjszabás?

Mivel a tárgyalások jelenleg is folynak, ezért ez üzleti titkot képez.

A tulajdonosváltás óta végeztek-e hatékonyságjavító fejlesztéseket, költségcsökkentő beruházásokat?

Tavaly decemberben történt a tulajdonosváltás,a téli fűtési szezon pedig nem a legalkalmasabba fejlesztésekre. Arról, hogy milyen átalakításokat kell végezni, most készül stratégia, a következő egy-két év zenéje, hogy milyen hatékonyságnövelő lehetőségeket találunk.

Nemzetközi összevetésben hogy áll a cég, ami a technológiát illeti?

Nehéz benchmarkolni a távhőpiacot. Magyarországon közel száz szolgáltató van, közöttük is nehéz két hasonlót találni. A terület, ahol Magyarország az élvonalban áll, az a kapcsolt termelés: ennek európai összevetésben is magas az aránya a hagyományos kazános termeléssel szemben, ami nagy előny. A szegmens a fogyasztói oldalon van elmaradva, ez a régi lakótelepi, házgyári építési technológiából adódik, amin nagyon nehéz változtatni. Az országban sokhelyen javult a házak szigetelése, az elmúlt években felébredt Budapest is. Ezen túl a fogyasztás szabályozhatóvá és mérhetővé tételét látom még egy fontos lépésnek, amelyet meg kell tenni ahhoz, hogy gazdaságosabbá váljon a távhő.

Nem a távhő árával van a gond, hanem azzal, hogy mennyit használunk el. Ha épületszigeteléssel, szabályozott fogyasztással csökkenteni lehetne a mennyiséget, nagyságrendekkel csökkenne a távhőszámla is.

A villamosenergia-termelés terén tervben vannak-e hatékonyságjavító beruházások, bővülés?

A BERT az országos fogyasztás 3%-át, a termelés 4-4,5%-át adja. A technológiánk adott, arra koncentrálunk, hogy a meglévő műszaki berendezéseinket tudjuk minél nagyobb fedezet mellett üzemeltetni.

Mik az anyacég további tervei?

Az EPH egy rendkívül dinamikusan növekvő társaságcsoport, amely Európa-szerte folyamatos akvizíciókon keresztül bővíti piaci részesedését. Tavaly Olaszországban és Angliában vásárolt erőműveket, idén tárgyal a Slovenské elektrárne, a.s.megvételéről,emellett kiválasztott kizárólagos tárgyaló Németországban a svéd Vattenfall áramtermelő berendezéseire,és keresi azon szinergiákat, amelyekkel az egyes telephelyek hatékonyságát is növelni tudja.

 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.