Vállalatok

Átalakul, és tíz országból kivonul a Shell

NRGreport | 2016.06.07. 14:12

Bemutatta új stratégiáját a Royal Dutch Shell. Ennek értelmében több országból kivonulnak, komoly létszámleépítést hajtanak végre és értékesítik eszközállományuk egy részét.

A vállalat menedzsmentje közzétette új stratégiáját, amelyben jelentős átalakulás és költségcsökkentés is szerepel. A Royal Dutch Shell nemrég 54 milliárd dollár értékben hajtott végre akvizíciót, a stratégia pont az emiatt keletkezett adósságállományát leépítését segíti elő – írta a CNBC.

Jelenleg több mint 70 országban van jelen a cég, ezentúl azonban a 13 kiemelkedő nyereséget termelő országra fokuszálnak, és mintegy 10 országból ki is vonulhatnak, közölte a menedzsment. Elmondták: a társaság értékesíti olaj- és gázkitermelő eszközei 10 százalékát, amellyel egy, a korábbinál kisebb vállalat – elemzők szerint egy „Bébi Shell” – jön létre, melynek földgáz-kitettsége a legfontosabb versenytársakhoz hasonlóan magasabb lesz. Az értékesítésből 30 milliárd dollárt várnak.

A Shell éves kiadásait mintegy 25-30 milliárd dollárra kívánja leszorítani az évtized végéig, ez azonban még kevesebb is lehet, ha az olaj ára tartósan 50 dollár alatt marad. Ez a költségcsökkentés elsősorban a 12 500 fős létszámleépítésnek lesz köszönhető, elsősorban Ausztráliában, Brazíliában és az Északi-tengeren bocsátanak el alkalmazottakat. Az eredetileg tervezett 35 milliárd dollárról 29 milliárd dollárra csökkentették a 2016-os beruházási költségeket is, ez már a harmadik csökkentés ezen a soron az előre jelzetthez képest.

A Royal Dutch Shell vezetése az évtized végére 10 százalékos tőkearányos megtérülést jelez előre, a tavalyi 8 százalékhoz képest. A híreknek a befektetők örültek, a Shell papírjainak árfolyama közel 3 százalékot emelkedett a részvénypiacon.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.