Címlap

Brazil gyógyszersegélyt kapott Venezuela

NRGreport | 2016.06.07. 07:41

Brazília aggodalommal figyeli a Venezuelában kialakult élelmiszer- és gyógyszerhiányt, és kész az ország lakosságának gyógyszert küldeni, amit nemzetközi szervezetek oszthatnának szét – mondta José Serra brazil külügyminiszter.

"Aggaszt bennünket a venezuelai lakosságnak szenvedést okozó hiperinfláció, az élelmiszer- és gyógyszerhiány" – jelentette ki a brazil diplomácia vezetője.

Serra nyugtalanságát fejezte ki a szemben álló venezuelai politikai erők radikalizálódása, a súlyosbodó gazdasági válság, valamint a venezuelai humanitárius és emberi jogi helyzet romlása miatt – áll a brazil külügyi tárca nyilatkozatában. Nicolás Maduro elnök baloldali kormánya ezzel szemben tagadja, hogy humanitárius válság lenne Venezuelában, és hogy ő konfliktusban állna a parlamentben többséghez jutott ellenzékkel, amely egyebek mellett az Egészségügyi Világszervezettől kért gyógyszersegélyt az országnak.

José Serrát, aki a brazil ellenzék fő erejét adó szociáldemokraták (PSDB) elnökjelöltje volt az idei választásokon, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Michel Temer alelnök nevezte ki külügyminiszterré, miután a brazil szenátus május 12-én támogatta, hogy indítsák meg a Dilma Rousseff államfő elmozdítását célzó jogi eljárást.

Beiktatásakor a külügyminiszter a brazil diplomácia radikális irányváltását ígérte. Az utóbbi években ugyanis Brazília kerülte az ideológiai és stratégiai szövetségesének tekintett, Maduro vezette venezuelai kormány bírálatát.

Nicolás Maduro venezuelai elnök múlt szombaton Havannában elutasította az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) "nyomásgyakorló" magatartását, miután az OAS június közepére rendkívüli ülést hívott össze, hogy megvitassák, Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet.

  NRGreport
Címkék
#brazília   #olaj   #olajár   #Venezuela  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.