NRGreport
Menü

Hétszeresére nőtt az amerikai olajexport az első negyedévben

A tavaly decemberben feloldott, 40-éves amerikai olajexport-tilalom után az idei első negyedévben hétszeresére nőtt az amerikai olajkivitel.

Idén márciusban 2000 óta először fordult elő, hogy USA több olajat szállított más országokba, mint Kanadába. Ez is jelzi, hogy a kivitel szintjének növekedése 2015 decembere óta milyen ütemben nő, írta a CNN Money.

Az Egyesült Államok 15,7 millió hordó olajat exportált márciusban, ebből 7,7 millió hordó ment Kanadába. A legnagyobb vevők Japán és Olaszország voltak, ezek az országok fejenként több mint 1 millió hordót importáltak az USA-ból.

Az export növekedésének mértéke akkor is figyelemre méltó, ha a mennyiség még relatíve kicsi – hiszen az USA pont egy olyan időszakban ért el növekedést, amikor globális túlkínálat van a piacon, és az Egyesült Államok termelése is csökkent.

Érdekesség, hogy a karib-tengeri Curacao szigetére átlagosan napi 75 ezer hordó amerikai olaj érkezett márciusban, ami a februári napi 17 ezer hordó után nagy növekmény. A sziget Venezuelához közel, északra található, és elemzők valószínűsítik, hogy a bajba került ország importál az USA-tól olajat, a Curacaón található terminálján keresztül. (A venezuelai nehezebb crude olajat hígítani kell könnyebb, pl. az USA-ban is fellelhető változatokkal.)

Forrás: CNN Money