Fenntarthatóság

Teljes mértékben megújulókra állhat át Ausztrália

NRGreport | 2016.06.08. 12:23

Több más országhoz hasonlóan Ausztrália is egyre inkább függetleníti magát a szén alapú áramtermelésről. Egy új tanulmány szerint az ország teljes egészében le tudná állítani szénerőműveit.

Ausztrália áramtermelésének alapját a hagyományos szénerőművek adják. A WWF Australia új tanulmánya szerint ezeket az erőműveket teljes egészében le lehetne állítani, ha nagy volumenben telepítenének megújuló energia kapacitásokat – a már most meglévő technológiákat felhasználva.

A tanulmány szerint az elektromos áram felhasználása ingadozó napközben és éjszaka is, az országnak pedig nincs szüksége hagyományos zsinóráram termelő eszközökre. Az ehhez hasonló érvek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak most, ahogy egyre olcsóbb és hatékonyabb energiatárolási technológiák jönnek létre – írta a Reneweconomy.com.

Egyre több energetikai szakértő szerint, ahogy az energiatermelés eltolódik az olcsóbb és rugalmasabb megújulók felé, úgy válik feleslegessé a zsinóráram alapú modell. Ennek a filozófiának a zászlóvivője Dánia, ahol már egyáltalán nem létezik zsinór alapú áramtermelés. Ebbe az irányba orientálódik gondolkodásban Kína is, ott azonban még igen jelentős szénalapú áramtermelő kapacitások működnek, és több szakértő szerint ez a közeljövőben biztos nem változik meg.

Ausztráliában a 100 százalékos megújulókra (a mixet elsősorban szél, nap és vízenergia alkothatja) alapozó energiatermelés mostanra vált realitássá az ország egyes régióiban. A WWF-tanulmány szerint az ország energiastratégiájában hamarosan már a 100 százalékos megújuló arány szerepelhet, ezt ugyan 2020-ra már célul tűzheti ki az ország, de elérése inkább 2035-re reális.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.