NRGreport
Menü

A Shell újra vásárol olajat Irántól

A Royal Dutch Shell olajvállalat hosszú idő után ismét olajat vásárol Irántól. Ezt a Reuters derítette ki kereskedelmi forrásokból, illetve a térségből induló hajóforgalom adataiból - írja az Oilprice.com. 

A Royal Dutch Shell a második nagy olajcég, amely a nemzetközi szankciók feloldása után ismét üzletel Iránnal. Az év elején a francia Total is újraindította vásárlásait. 

A szankciók feloldása óta az iráni olajexport elérte a napi 2,5 millió hordót, ami közelít a szakciók előtti kitermelési szinthez. Az ország gőzerővel próbálja visszaszerezni korábbi piaci részesedését és ehhez a Shellhez hasonló nagy cégekkel való szorosabb együttműködés az egyik legjobb eszköz. 

A Shell egyelőre nem erősítette meg a Reuters információit. A hajózási adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy a cég kibérelte a Delta Hellas nevű tankerhajót, amellyel 130 ezer tonna nyersolajat szállít az iráni Khark-szigetről Európába. A tanker július 8-án hajózott ki. A Reuters úgy tudja, hogy a szállítmány Rotterdamba tart.

Az iráni piacszerzési törekvések kiélezték hagyományos ellentétét a regionális nagy riválissal, Szaúd-Arábiával. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét irányító olajmonarchia korábban többször is kifejezésre adta, hogy az olajárak emelését célzó bármiféle termeléskorlátozás csak akkor képzelhető el, ha abban Irán is részt vesz. A perzsa ország viszont kategorikusan elutasított bármiféle termelés szabályozást, amelyet egyébként igazából a szaúdiak sem támogattak. 

Az iráni vezetők többször is hangoztatták, hogy ameddig helyre nem áll a szankciók előtti kitermelési szint, még csak tárgyalni sem hajlandók semmiféle korlátozásról. 

Idén két OPEC-találkozó is kudarcba fulladt. A dohai és a legutóbbi bécsi ülésen sem hoztak semmiféle, az eddigi politika megváltozására utaló döntést. Olyannyira, hogy az önállósodó szaudi politika láttán több szakéártő is az OPEC befolyásának teljes elvesztését valószínűsíti - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com