NRGreport
Menü

Jönnek az olcsóbb Teslák

A forgalomban lévő S-modellek mellett két másik, olcsóbb változatot dob piacra a Tesla, közölte a társaság. A tervek szerint az új változatok akár 20%-kal is kevesebbe kerülhetnek majd.

Két olcsóbb Tesla S-modell készül, közölte az autógyártó. Ezzel az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára is elérhetővé kívánják tenni az elektromos autózást – írta a Reuters. A jelenleg is kapható Tesla S-modell ára az USA-ban 76 ezer dollárnál indul, a tervezett új változatok közül a hátsókerék-meghajtású Model S 60-as ára a Tesla bejelentése szerint 66 ezer, az összkerék-meghajtású Model S 60D ára pedig 71 ezer dollárnál kezdődik majd. (Ezek az árak az esetleges adókedvezményeket nem tartalmazzák, így van, aki még olcsóbban hozzájuthat a tervezett új modellekhez.)

Ezek egyébként Tesla szerint 200 mérföld feletti hatótávolsággal rendelkeznek majd: a cég szerint a hátsókerék-meghajtású Model S 218 mérföldet, a Model S 60D 210 mérföldet tud majd megtenni feltöltés nélkül. Mindkét változathoz vásárolható lesz egy nagyobb teljesítményű akkumulátor, amivel a range akár 40 mérfölddel is meghosszabbítható lesz – áll a cég közleményében.

Az új modellekben a 60-as szám az akkumulátorcsomag teljesítményére, azaz 60 KWh-ra utal, melyet szoftveresen butított le a Tesla. Ez a későbbiekben természetesen felár ellenében feloldható lesz, de azt, hogy mennyibe kerül majd ez a szoftveres feloldás, nem közölte a Tesla. A gyártót ismerve az is elképzelhető, hogy a szoftveres beavatkozással a Model S 60 összességében többe fog kerülni, mint a Model S – írta elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

Az amerikai autógyártó idei terveiben 80-90 ezer legyártott autó szerepel, 2018-ra azonban már éves szinten 500 ezerre akarják növelni a termelést, melynek nagy részét az S-modell teszi majd ki. Az idei első negyedévben egyébként 14820 autót sikerült legyártania a Teslának, így ha tartani akarja magát a saját terveihez, a következő negyedévekben feszített munkatempóra lesz szükség.

A komoly tervek mellett a vállalatnak szembe kell néznie nehézségekkel is: a Tesla ellen épp a napokban indított vizsgálatot az amerikai közlekedési hatóság, pont az Model S miatt.

A társaság most lépett a 10 legértékesebb autómárka közé a világon. 

Forrás: NRGreport, Reuters