NRGreport
Menü

Elfogadták a METÁR-t

Az Országgyűlés átalakította a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termeléshez nyújtott támogatási rendszert.

A képviselők 143 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogadták el a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatait.

A kormány indoklásában emlékeztetett, a villamos energiát termelők a piacon értékesítik az áramot, ehhez pedig versenyeztetés után juthatnak támogatáshoz, amit a piaci áron felül fizetett felárként, úgynevezett prémiumárként kell kifizetni.

A változtatás eredményeként mindez úgy módosul, hogy a 0,5 megawatt alatti erőművek és demonstrációs projektek esetében bevezetik a kötelező átvételi rendszert, míg a 0,5-1 megawatt közötti kapacitású erőműveknél versenyeztetési eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív prémium jellegű támogatást állapítanak meg. A versenyeztetés így csak az 1 megawatt feletti kapacitású erőműveknél marad meg, prémium típusú támogatásként.

Új támogatási kategóriaként megjelenik továbbá az úgynevezett barna prémium, amelyet biomassza- és biogázerőművek igényelhetnek.

A METÁR-ról szóló részletes cikkünket itt találja, itt pedig Zalai Péter, ügyvéddel, a Réti, Antall és Tàrsai PwC Legal Ügyvéd Iroda energetikai csoportjának tagjával készült interjúnkat olvashatja a témában.

Forrás: MTI