Vállalatok

Gazprom Nyeft: tíz év múlva lesz 100 dolláros olaj

NRGreport | 2016.06.13. 06:35

Az orosz olajcég szerint három évig 50-60 dollár körül marad az olajár.

Egy évtized múlva ismét 90-100 dollár lesz az olaj hordónkénti ára Oroszország negyedik legnagyobb olajkitermelője, a Gazprom Nyefty, a Gazprom állami gázipari óriás leányvállalata szerint.

Erről Alekszandr Gyukov, a Gazprom Nyefty igazgatótanácsának elnöke nyilatkozott pénteki szentpétervári sajtóértekezletén. Gyukov szerint a kőolaj az elkövetkező három évben megmarad az 50-60 dolláros árszínvonalon.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára januárban ismét növekedésnek indult és 70 százalékot erősödve átlépte a hordónkénti 50 dolláros határt.  Az olajár 2014 júniusa és 2016 eleje között rekordméretben zuhant vissza, a Brent 115-ről 27 dollárra, csaknem 80 százalékot hanyatlott.  

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az olajár idei erősödésében az a várakozás játszott közre, hogy a kitermelők önmérsékletet tanúsítottak, emellett fennakadások jelentkeztek Irak, Nigéria és az Egyesült Arab Emírségek exportjában, az OPEC-en kívüli országok egy részében csökkent a kitermelés és csökkent a dollár árfolyama. 

A cég elnöke szerint a Gazprom Nyefty idén 5 százalékkal, 59-60 millió tonnára növeli az olajkitermelését.

  NRGreport
Címkék
#Gazprom Nyeft   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.