Elemzés

Morgan Stanley: hamarosan túlkínálat jön az olajpiacokon

NRGreport | 2016.06.14. 08:21

A bankház elemzői szerint a termelést csökkentő tényezők lassan elmúlnak, megint sok olaj kerül a piacokra, az árak pedig a 30-50 dolláros sávban maradnak. 

Az elmúlt napokban nagyot rallyzott az olajár, aminek egyrészt az OPEC-en kívüli országok termeléscsökkenése és a különböző ellátási zavarok voltak az elsődleges okai. A két irányadó típus a WTI és a Brent is 48-50 dollár körüli szinteken mozog, ami jóval magasabb, mint az év elején elért 30 dollár körüli minimum. 

A Morgan Stanley, egy az ügyfeleinek szóló jelentésben azt írta, hogy a közeljövőben az árakat felhajtó tényezők megszűnhetnek és a termelés újra fellendülhet, ami pedig azt jelentheti, hogy az árak tartósan a 30 és 50 dolláros szint között maradhatnak. 

A termelés visszaesését előidéző kanadai erdőtűz, illetve az északi-tengeri és brazíliai karbantartási munkálatok végeztével a termelés fokozatosan visszaáll a korábbi szintekre, sőt az OPEC legutóbbi találkozójának kudarca előrevetíti azt is, hogy az olajkartell országainak kitermelése is növekedni fog. 

Jelentésükben a Morgan Stanley elemzői megjegyezték, hogy egyedül a kanadai termelés visszaállítása is elegendő lenne a túlkínálat kialakulásához. 

Az elemzők ugyanakkor hozzátették, hogy ezt az előrejelzést néhány, az ellátást veszélyeztető körülmény átírhatja. Ilyen például a Nigériában zajló szabotázsakciók, amelyek várhatóan tovább folytatódnak a következő hetekben, hónapokban, de a szakértők szerint igazán nagy negatív hatásuk nem lesz a termelésre globális szinten. Hasonlóan egyelőre bizonytalan, hogy a venezuelai helyzet miként alakítja majd a piacokat – írja a Budiness Insider

  NRGreport
Címkék
#Morgan Stanley   #olajtermelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.