Címlap

Lemondott tisztségéről a horvát első miniszterelnök-helyettes

NRGreport | 2016.06.16. 07:00

Bejelentette lemondását szerdán Tomislav Karamarko, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettese, akinek ügyében összeférhetetlenséget állapított meg az illetékes parlamenti bizottság, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Mol magyar olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott.

Karamarko, aki egyben a koalíciót vezető jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párt elnöke, rendkívüli sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőt és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettest is, a horvát kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Híd Függetlenek Listájának elnökét. Egyúttal kijelentette, hogy új parlamenti többséget hoz létre, amely szavai szerint "tisztában lesz azzal, milyen helyzetben van Horvátország".

A horvát parlament csütörtökön dönt a kormányfő visszahívásáról. A HDZ június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, akit egyébként éppen a HZD javasolt erre a posztra. Karamarko most elmondta, hogy a kezdetektől rossz volt a viszony a HDZ és a Híd között, s emiatt idővel a kormányfővel folytatott együttműködésük is megromlott.

A HDZ néhány nappal ezelőtt megtartott elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Zdravko Maric pénzügyminisztert jelöli új miniszterelnöknek. Amennyiben csütörtökön a 151 fős parlamentben legalább 76 képviselő Oreskovic visszahívása mellett voksol, úgy automatikusan megbukik a kormány is. Ez esetben Kolinda Grabar-Kitarovic államfőnek újra konzultációra kell hívnia pártokat, s a kormányalakítással általa megbízandó új politikusnak 30 napja lesz, hogy parlamenti többséget hozzon létre a nemzetgyűlésben. Ha nem jár sikerrel, az államfő kiírja az előre hozott parlamenti választásokat.

A HDZ a tavalyi parlamenti választásokon 59 mandátumot szerzett, a Híd Függetlenek Listája 19-et. A kormány megaklakítására idén januárban 83 képviselő szavazott a horvát parlamentben. A Híd parlamenti frakciójából azóta viszont több képviselő távozott.

A legtöbb parlamenti párt, köztük az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Párt (SDP) és a nemzeti kisebbségek képviselők is eldöntötték már, hogy támogatják Tihomir Oreskovic visszahívását.

Karamarko sajtóértekezletén bírálta az összeférhetetlenségi ügyét vizsgáló bizottság szerdai határozatát. Elmondta: elégedetlen a döntéssel, amely szerinte azért marasztalta őt el, mert a HDZ elnökeként saját álláspontot képviselt Mol-INA-ügyben. Azt hangoztatta, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A független testület állásfoglalása szerint Karamarko esetében összeférhetetlenség áll fenn, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a magyar Mol olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott. Továbbá Karamarko magánvéleményének adott hangot, amikor azt javasolta, hogy Horvátországnak ki kell lépnie a döntőbírósági eljárásból a Mol-INA-ügyben. A bizottság szerint az is vitatható, hogy Karamarko baráti kapcsolatot ápol Jozo Petroviccsal, aki a Molt képviseli Horvátországban, miközben az ország perben áll a magyar vállalattal.

Azon újságírói kérdésre válaszolva, hogy a bizottság döntése miatt mondott-e le tisztségről, Karamarko azt válaszolta, hogy kizárólag a kormányban kialakult helyzet miatt döntött úgy, hogy félreáll.

Fél órával később megtartott tájékoztatóján Tihomir Oreskovic kormányfő ezzel szemben az összeférhetetlenség megállapításával indokolta Karamarko lemondását. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a HDZ vezette Hazafias koalíció és a Híd "úrrá lesz a helyzeten és ez a kormány tovább tud működni". Hozzátette, hogy további kérdésekre csütörtökön válaszol majd a parlamentben.

Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes, a kisebbik koalíciós partner, a Híd Függetlenek Listájának elnöke a sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy ha a jelenlegi kormány további működéséhez az ő lemondása kell, hajlandó lemondani.

Petrov arra hívta fel a figyelmet, hogy az előre hozott választásokig akár három hónap is eltelhet, míg ha a képiselők adnak még egy lehetőséget ennek a kormánynak, "az már ma elkezdheti a munkát".

A Híd elnöke arról is beszélt, hogy csütörtökig döntenek arról, támogatják-e az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezését a parlament azonnali feloszlatásáról. Ehhez a 151 fős parlamentben 76 szavazatra van szükség, ugyanannyira, mint Oreskovic visszahívásához. Az államfőnek ez esetben azonnal ki kell írnia az előre hozott választásokat.

A szociáldemokraták még a múlt héten aláírásgyűjtésbe kezdetek. Eddig 64 képviselő írta alá az SDP indítványát. Amennyiben ehhez csatlakozik a Híd 12 képviselője is, 78 szavazattal azonnal feloszlatható lesz a horvát parlament.

  NRGreport
Címkék
#Horvátország   #INA   #Mol   #politika  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.