NRGreport
Menü

Finomítókat adnának el a nagy olajcégek

A kisebb és kevésbé jövedelmező finomítók eladósorba kerülhetnek a világ vezető olajcégeinél, az emelkedő olajárak ugyanis rontják az ágazat jövedelmezőségét - írja a Reuters.

A Chevron most méri fel, hogy kik lennének a potenciális érdeklődő a Burnaby finomítója iránt, a Shell pedig a kaliforniai Martinez finomítójára keres vevőket – írta a Portfolio.hu a Reuters információira hivatkozva.

Ezek a cégek versenytársaikkal együtt az utóbbi 3 évben több mint 1 millió hordó összkapacitású amerikai finomítói eszközt értékesítettek, a Stratas Advisors szerint. A világ 5 legnagyobb olajcégének azonban így is elég kapacitása van ahhoz az USA-ban, hogy naponta mintegy 4,7 millió hordó olajat finomítson.

A 2015-ben látott csúcsokról a finomítói marginok csökkentek, az olajárak legutóbbi meredek emelkedése miatt pedig sokan attól tartanak, hogy a finomítók jövedelmezősége jelentősen romlik, a költségeik ugyanis emelkednek, a finomított termékárak viszont ezzel nem tudnak lépést tartani.

A jelenleg is relatíve magasan lévő finomítói marginok mellett így racionális döntés lehet a kisebb, kevésbé hatékony finomítókból való kiszállás. Az is az eladás mellett szólhat most, hogy a finomítás az utóbbi években a zord olajár környezetben szinte mindenütt nyereséges volt, így ezeket az eszközöket jobb áron lehet most értékesíteni, mint kutatás-termelési eszközöket.

Nem meglepő, hogy éppen a Shell és a Chevron keres vevőket finomítóira, az IHS Energy szerint ezeknek a cégeknek van a legnagyobb deficitjük cash flow-ban.

Forrás: Reuters, Portfolio.hu

NR címlapCímlap

Még több cikk »