NRGreport
Menü

Módosították a magyar-orosz gázellátási szerződést

A Magyarország hosszú távú földgázellátásáról szóló megállapodás módosításáról írt alá szerződést pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A magyar tárcavezető Oroszország "északi fővárosában" Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel, Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszandr Novak energetikai miniszterrel és Szergej Kirijenkóval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt.

A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a módosított földgázszállítási szerződés értelmében 2019-ig garantált Magyarország gázellátása Oroszország irányából, amit nagyon fontos előrelépésnek nevezett az energiabiztonság szempontjából. A gázárral kapcsolatban Szijjártó Péter kijelentette, hogy az Magyarország számára kedvezően módosult.

"A szankciós politika dacára az Európai Unió tagországai között éles verseny zajlik, hogy szorosabbra fűzzék az ipari és energetikai együttműködést Oroszországgal. Mi, magyarok is beneveztünk ebbe a versenybe" - nyilatkozta  Szijjártó Péter.

Jól látszik, hogy Oroszország hosszú távon Európa első számú energiabeszállítója marad, hiszen a tavalyi eladásaikat 8 százalékkal növelték, az idei év első 5 hónapjában még 16 százalékkal, ami azt jelenti, hogy 2016  végére minden bizonnyal rekordot fognak dönteni - tette hozzá.

A Paksi Atomerőmű beruházásával kapcsolatban a miniszter tárgyalópartnereit arról tájékoztatta, hogy az Európai Bizottság eljárásai lezárultak, és hogy már csak a versenyjogi és a közbeszerzési aspektusok vizsgálata van folyamatban, normál eljárásrendben. Ezzel párhuzamosan zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a műszaki tervek készítése.

"Tehát minden az elhatározott menetrend szerint halad és nincs semmi akadálya annak, hogy a terveknek megfelelően megkezdjük az atomerőmű építését, így a 2020-as évek közepére az új atomerőmű-blokkok is a magyar energiaellátás szolgálatába álljanak" - jelentette ki.

Ez azért rendkívül fontos, mert a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából az energiaárak alapvetően meghatározóak, az új paksi beruházással pedig Magyarország energiaellátása biztonságosabbá és olcsóbbá fog válni - fűzte hozzá.

A miniszter beszámolója szerint Szentpéterváron szó esett arról, hogy az MVM Magyar Villamos Műveket a Roszatom bevonja más, jelenleg folyamatban lévő atomerőmű-építési beruházásaiba is. Rámutatott, hogy jelenleg Oroszországon kívül a világon hat ilyen erőművet épít.

Forrás: MTI