NRGreport
Menü

Rezsimváltást idézhet elő az erőtlen OPEC Venezuelában

Az amerikai Kongresszus egy republikánus tagja szerint a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezetének erőtlen politikája előidézheti, hogy Nicolas Maduro távozzon a venezuelai vezetés éléről - írja az Oilprice.com. 

Jeff Duncan, az amerikai Kongresszus republikánus tagja egy múlt heti interjúban azt mondta, hogy akár rezsimváltást is előidézhet az OPEC Venezuelában, ha reagál a jelenlegi helyzetre. Az egyre kilátástalanabbnak tűnő venezeuelai állapotok megoldása az olajkartell számára sem lenne közömbös, márcsak azért sem, mert a szervezet így talán némileg visszaszerezhetné az elmúlt két találkozó kudarca után elvesztett tekintélyét. 

Duncan szerint Venezuela óriási olajbevételektől esik el egyszerűen azért, hogy a jelenlegi vezetés a hatalmát megőrizze. Emiatt nem is igazán az a kérdés, hogy a váltás megtörténik-e, hanem az, hogy mikor. Duncan szerint, ha Madurónak nincs miből fenntartania a kormányát, elkerülhetetlen, hogy távozzon a hatalomból. 

A néhány hete tartó, de egyre erőszakosabbá váló tüntetések elsődleges célja egy népszavazás kiírása, amely elmozdítaná Madurót pozíciójából. A megmozdulások az időközben kialakuló áruhiány és ellátási zavarok miatt is radikalizálódtak. 

A venezuelai gazdaság erősen függ az olajtól: az ország exportbevételeinek 95 százaléka az olajból származik és ez adja a GDP közel 25 százalékát is. A másfél éve tartó olajáresés következtében azonban az olajra építő stratégia visszaütött. 

Ennek ellenére, Eulogio del Pino olajminiszter a napokban azt nyilatkozta, hogy ha az olajár tartósan 50 dollár környékén marad, az már elegendő lenne az állami PDVSA olajcég számára, hogy megmeneküljön az adósságcsapdától. Ez némileg illuzórikus elképzelésnek tűnik annak fényében, hogy a múlt héten napvilágot látott adatok szerint a termelés nemhogy nőtt, de napi 120 ezer hordóval csökkent májusban. 

A venezuelai vezetés az OPEC-nél is mindent megpróbál elérni, hogy a kartell beavatkozzon az olajtermelésbe és ezáltal növekedjenek a bevételek. A kormány ezért javaslatot tett a szervezetnek, hogy tagországonként határozza meg a kitermelés minimális és maximális szintjét. Ezt a javaslatot, egyetértés híján az OPEC bécsi értekezletén elutasították a résztvevők. Del Pino ennek ellenére tovább erőltetné ezt a javaslatot és azt is megjegyezte, hogy a venezuelai olajkitermelés távolról sem omlott össze, sőt akár napi 2,8 millió hordósra is növelheti a termelést. 

Az minden esetre tény, hogy a venezuelai gazdaság képtelen magára találni a jelentős olajbevételek nélkül, a gazdaság stabilizálására pedig jelenleg csupán halvány esély látszik. Ugyanakkor az esetleg emelkedő bevételek sem feltétlenül elégségesek ahhoz, hogy Maduro hosszú távon is megtartsa hatalmát - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com